Connect with us

Social

Zi de doliu naţional: Pictoriţa Valentina Rusu-Ciobanu, condusă pe ultimul drum

Astăzi este zi de doliu naţional în legătură cu funeraliile reputatei artiste plastice Valentina Rusu-Ciobanu.

Pictoriţa  s-a stins din viaţă pe 1 noiembrie, la vârsta de 101 ani.

Valentina Rusu-Ciobanu va fi înmormântată la Cimitirul Central din Chişinău.

Valentina Rusu-Ciobanu s-a născut la 28 octombrie 1920 în Chişinău. În perioada 1938-1940 a studiat la Şcoala de Arte din Chişinău, ulterior – la Academia de Arte Frumoase din Iaşi (1941-1944). În 1947 a absolvit Şcoala de Arte Plastice „I. Repin” (azi Colegiul Republican de Arte Plastice „A. Plămădeală” ) din Chişinău, unde i-a avut profesori pe Auguste Baillayre şi Alexandru Plămădeală.

Primele lucrări ale Valentinei Rusu-Ciobanu au apărut în anii ’50, prezentând linia tradiţională: „Fată cu urcior”, „Fată la fereastră”, „La bal mascat”, „Tinereţe” etc. Se afirmă cu compoziţia „La joc”. A pictat portrete ale multor personalităţi din arta şi cultura autohtonă: Aureliu Busuioc, Emil Loteanu, C. Stamati, Ion Druţă, Glebus Sainciuc, Dumitru Fusu, Serafim Saka ş.a.

În arta scenografică, a realizat decorurile la spectacolele: „Radu Ştefan, întâiul şi ultimul” de A. Busuioc (Teatrul „Luceafărul” din Chişinău) şi „Păsările tinereţii noastre” de Ion Druţă, montat la Teatrul Mic din Moscova etc.

Lucrările pictoriţei Valentina Rusu-Ciobanu fac parte din patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei.

În 1996 a fost distinsă cu „Ordinul Republicii Moldova”, iar în 2020, a fost distinsă cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer, acordat de preşedintele României, Klaus Iohannis.

Populare