Connect with us

Politică

VIDEO // Președintele țării, Igor Dodon, a participat la ceremonia de la Complexul Memorial „Capul de Pod Șerpeni”

Cu prilejul marcării celei de-a 76-a aniversare a operațiunii Iași-Chișinău, președintele țării, Igor Dodon, a participat la ceremonia comemorativă de la Complexul Memorial „Capul de Pod Șerpeni”.

“Grație operațiunii „Iași‒Chișinău”, din 20 până pe 29 august 1944, Republica Moldova a fost complet eliberată. Iar ceea ce reprezintă statul nostru astăzi, ceea ce reprezintă Europa în întregime se datorează inclusiv operațiunii de la capul de pod Șerpeni.

În lupta de eliberare și în timpul acestei operațiuni, ofițerii și generalii au demonstrat eroism și abilități militare fără precedent. Numai în august 1944, aproximativ 20 de mii de soldați și ofițeri de pe fronturile 2 și 3 ale Armatei Roșii au fost decorați cu ordine și medalii pentru curaj și vitejie.

Cu părere de rău, constat, cu cât timpul ne duce tot mai departe de tragedia acelui război, cu atât mai greu conștientizăm în deplină măsură calitățile umane excepționale ce erau proprii fiecărui soldat și ofițer al acelei armate de eliberatori. De aceea, este de responsabilitatea noastră morală să ne închinăm în faţa ostaşilor care ne-au câștigat libertatea plaiului moldovenesc”, a declarat președintele.

Totodată, Igor Dodon a menționat că eroii acelui război nu trebuie dați uitării.

“Ne închinăm în fața lor și a ostașilor căzuți care au luptat pentru acest pământ. Iar noi, prin acțiuni concludente, trebuie să păstrăm pentru secole amintirea ostașilor eliberatori, a eroismului, curajului și devotamentului lor față de Patrie”, a conchis președintele.

Populare