Verdictul experților: Climatul investițional din Republica Moldova s-a îmbunătățit în ultimii ani

5 decembrie 2018 17:212 comentariiVizualizări:

Climatul investițional din Republica Moldova s-a îmbunătățit în ultimii ani, iar stocul investițiilor directe a început să crească încă la sfârșitul anului 2017, înregistrând peste 3 miliarde de dolari. Opinia a fost exprimată de către ecomonistul Viorel Chivriga, director de programe la IDIS Viitorul, în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”, difuzată de postul de radio Europa Liberă, scrie timpul.md.

”Au început să vină investitori de talie mai mare în unele centre raionale. Ca exemplu, în Comrat, Edineț, Strășeni, Orhei. E o situație puțin atipică pentru Moldova, dar normală pentru toate statele din jur. De fapt, acest lucru are efect multiplicator, care va genera noi investiții și va capta atenția unor noi investitori asupra centrelor raionale și va schimba economia locală”, consideră Viorel Chivriga.

Un alt progres înregistrat, în viziuna lui Viorel Chivriga, este deschiderea economiei moldovenești către alte piețe, dar și crearea unui cadru legal propice investițiilor.

”Investitorii străini nu privesc bogățiile pe care nu le are Republica Moldova, ci eficiența și activitatea instituțiilor de stat și a agențiilor. Aici e vizibilă o schimbare pozitivă, parțial datorată reformelor guvernamentale și cea regulatorie. Cea din urmă a contribuit la eliminarea unui număr mare de acte permisive și acte guvernamentale, care mai mult încurcau activitatea operatorilor economici în anumite domenii”, a mai spus expertul.

2 Comments

  • desigur s-a imbunatatit
    despre asta vorbesc si FMI si Banca Mondiala
    sistemul financiar bancar restabilit si consolidat prin prezenta bancilor europene, mai putina birocratie, fara taxe abuzive, fara controale abuzive!!!

  • Directorul Kaufland Marco Hößl spune că, în următorii ani, investițiile făcute de companie vor depăși 300 milioane de euro, fiind create peste 2000 locuri de muncă. Investitorul susține că acest lucru a fost posibil datorită mediului de afaceri favorabil din țara noastră.

Leave a Reply