Connect with us

Politică

Un jurist susține că ar fi corect de stabilit în Constituție că numai cetățenii Republicii Moldova pot fi proprietari de teren agricol în țara noastră

Constituția Republicii Moldova ar trebui să conțină o prevedere clară, care ar interzice  persoanelor care nu dețin cetățenia țării noastre să cumpere terenuri agricole. În opinia juristului Ghenadie Vaculovschi, sunt necesare și mecanisme care să stăvilească speculația funciară în Moldova.

 “Ar fi corect să stabilim în Constituție că numai cetățenii Republicii Moldova pot fi proprietari de terenuri agricole în țara noastră. Mai sunt necesare și mecanisme care să stăvilească speculația funciară”, a scris Ghenadie Vaculovschi, într-o postare pe Facebook.

Amintim că mai multe instituții media au publicat o informație, potrivit căreia, în în 2019, lidera PAS, Mai Sandu, pe atunci prim-ministru, s-ar fi înțeles cu investitorii străini asupra oferirii dreptului de vânzare-cumpărare a terenurilor cu destinație agricolă persoanelor juridice cu statut social străin integral sau parțial. Prevederea se conținea într-un document, numit Cartea Albă, care cuprindea mai multe propuneri ale investitorilor străini, pentru îmbunătățirea climatului investițional, susținute de premierul Maia Sandu. Potrivit presei, în document era scris clar că legislația națională trebuie modificată în așa fel încât să le fie permisă străinilor procurarea terenurilor agricole în Republica Moldova.  

La rândul lor, exponenții Partidului Socialiștilor se opun intenției de legiferare a dreptului de vânzare-cumpărare a terenurilor cu destinație agricolă pentru cetățenii străini. Președintele fracțiunii socialiste din Parlament, Corneliu Furculiță, a declarat, în cadrul unui briefing de presă, că lidera PAS Maia Sandu planifică să distrugă micii fermieri prin legiferarea vânzării pământului pentru străini. Furculiță s-a adresat către agricultorii, care au fost aduși la protestele de duminică ale PAS și PPDA „să știe să aleagă grâul de neghină”.

Și deputatul PSRM, Nicolae Pascaru a declarat că Maia Sandu va susține ideea vânzărilor pământurilor moldovenești străinilor, în cazul în care va ajunge la conducerea țării.

”Maia Sandu a salutat aceste propuneri și, fiți siguri, este gata să le realizeze, doar că acum evită să spună ce gândește, pentru că “nu dă bine electoral”. Doamna Sandu, fiți sinceră! Și nu distrugeți agricultorii moldoveni, prin oferirea dreptului companiilor străine să cumpere terenurile agricole din țara noastră”, a scris Pascaru, pe Facebook.

Populare