Un expert IDIS Viitorul atestă progrese esențiale în dezvoltarea economiei Moldovei

13 septembrie 2018 14:141 comentariuVizualizări:

Instituțiile guvernamentale, dar și cele locale, au un rol important în progresul  economic, atestat în prezent în Republica Moldova. De această părere este directorul de programe al IDIS Viitorul, Viorel Chivriga, iar opinia a fost exprimată în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”, de la postul de radio Europa Liberă.

Directorul de programe a vorbit și despre succesele Republicii Moldova pe care le-a înregistrat în urma implementării Acordului de Liber Schimb. Acordul de Liber Schimb a ajutat Republica Moldova să scape de un noian de probleme pe care le avea cu unele state în comerțul exterior. De exemplu, în 2018, datele statistice arată o pondere a exporturilor de 69% în statele din UE în timp ce în CSI de doar 16%. Doar livrările de mărfuri în doare trei state europene, cum ar fi România, Italia și Germania depășesc exporturile în CSI aproape de 3 ori.

”Creșterea comerțului exterior în cele trei state semnatare a Acordurilor de Asociere cu UE, Ucraina Republica Moldova și Georgia a dus și la creșterea calității exporturilor și schimbărilor majore privind destinațiile geografice. Vorbim și de transformările care au avut loc în regiuni, dar și rolul pe care îl au instituțiile guvernamentale, dar și cele locale”, este de părere Viorel Chivriga.

În același timp, au loc și reforme care nu sunt vizibile dar o importanță mare. Vorbim de reformarea unor instituții de stat și schimbări calitative pe domeniul IMM-urilor unde se atestă o creștere importantă a numărului companiilor exportatoare. Au loc schimbări privind armonizarea cadrului legal, dar și  creșterea capacităților companiilor privind dotările tehnice. E vizibilă și evoluția pozițiilor tarifare la export, care relevă schimbările bune din regiuni și calitatea sectoarelor de producere: agricultura și industria.

În concluzie, Viorel Chivriga a menționat că în ultimul timp a început să apară un interes tot mai mare al unor companii de talie regională pentru Republica Moldova. Lucrul astă se întâmplă la Comrat,Orhei, dar și alte orașe. Iar pentru a capta și mai mult interesul companiilor străine la Chișinău va fi organizat anual un forum investițional la care vor participa companii de talie internațională. Ele vor veni cu expertiză și inovație.

1 Comment

  • Pai e greu sa observi cresterea ce s-a produs in ultimii doi ani , care o arata si cifrele, care nu pot minti! 4% nu este mult , insa progresul va fi si mai mare , la finele anului 2020!

Leave a Reply