Politică
Un avocat a enumerat trei convingeri false care se vehiculează în spațiul public în urma nominalizarei repetate a Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru

Ce hotărâre ar putea lua Curtea Constituțională în cazul decretului emis de Maia Sandu, prin care a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița la funcția de premier? Iată ce a declarat avocatul Ion Dron în cadrul emisiunii „Contrapunct”.
Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, avocatul Ion Dron a enumerat trei convingeri false care se vehiculează în spațiul public în urma emiterii decretului președintelui Maia Sandu privind nominalizarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru.
„Aceste ipoteze au luat amploare în spațiul public, și anume se consideră faptul că șeful statului, fiind ales de popor, are o putere mai mare decât Parlamentul la desemnarea unui prim-ministru. Totodată, fiindcă este ales de popor, și nu de Parlament, șeful statului poate să ignore opinia majorității parlamentare la desemnarea unui prim-ministru. Mai mult, se vehiculează că o majoritate parlamentară este numai cea construită din fracțiuni parlamentare”, a subliniat Ion Dron.
Avocatul susține că aceste convingeri sunt total greșite, întrucât hotărârile Curții Constituționale ale Republicii Moldova stipulează clar acțiunile pe care trebuie să le întreprindă șeful statului, dar și rolul pe care îl are în asemenea situație.
„Este un fals când în spațiul public se afirmă că șeful statului are o putere mai mare decât Parlamentul la desemnarea premierului. Acest lucru nu este adevărat, iar drept dovadă este Hotărârea Curții Constituționale din august 2020 care spune că ponderea Legislativului în procedura de formare a Guvernului este decisivă în raport cu rolul președintelui republicii. În plus, în conformitate cu prevederile articolului 60 alin. (1) din Constituție, Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului Republicii Moldova”, a explicat interlocutorul.
Ion Dron susține că și convingerea că o majoritate parlamentară este constituită numai din fracțiuni parlamentare este falsă. Drept dovadă, avocatul a remarcat câteva hotărâri ale CCM din 1998 prin care magistrații constituționali au interpretat noțiunea de majoritate parlamentară. Curtea a spus atunci că o majoritate parlamentară înseamnă numărul de deputați ce constituie o majoritate absolută, adică jumătate plus unu din numărul total de deputați aleși în Parlament.”
Este relevantă și Hotărârea Curții din anul 2015 unde prin sintagma „majoritatea parlamentară” se înțelege majoritatea absolută a deputaților aleși în Parlament, care, în baza dispozițiilor constituționale, pot acorda vot de încredere Guvernului şi prim-ministrului”.
Mai mult, Ion Dron a remarcat faptul că șeful statului nu poate să ignore candidatul majorității parlamentare la desemnarea unui prim-ministru.
„Acest lucru este dovedit în dispozitivul Hotărârii Curții Constituționale din august 2020, unde se spune că marja discreționară a președintelui republicii la desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru este limitată. În cazul în care este constituită o majoritate parlamentară absolută formalizată, președintele republicii este obligat să desemneze candidatul înaintat de această majoritate pentru funcția de prim-ministru”, a spus avocatul.
În acest context, Ion Dron a menționat că este ferm convins de faptul că magistrații Curții Constituționale vor adopta o hotărâre în contextul și în spiritul jurisprudenței Curții, dincolo de simpatiile și antipatiile politicienilor.
„Ori mergem după textul Constituției, ori după plăceri și vise politice. Cred că CCM va respecta blazonul, autoritatea acestei instituții și va pronunța o hotărâre în contextul propriei jurisprudențe”, a conchis Ion Dron.
Președintele Maia Sandu a respins candidatura Marianei Durleșteanu la funcția de prim-ministru, susținută de o majoritate creată din 54 de deputați. Șeful statului a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița la funcția de premier, iar fracțiunea PSRM a atacat decretul prezidențial la Curtea Constituțională. Magistrații Înaltei Curți urmează să se pronunțe în regim de urgență în cazul dat.
You may like
Ziua Internaţională a Persoanelor în Etate
Tenisul de masă, șahul și armwrestling-ul gratuit, în mai multe locații din Chișinău
Noi şantiere în capitală. Vezi ce zone trebuie să eviţi
Ceban: Pentru a aduce bune practici pentru transportul public. O delegație a Primăriei municipiului Chișinău se află în vizită de studiu la Lublin
Primarul capitalei: Recomand ca reprezentanții LGBT să organizeze acțiunea „în incinta Guvernului, Parlamentului și Președinției”
PAS are cei mai mulți milionari în noul Guvern

Competiția “Tekwill Junior Ambassadors” și-a desemnat finaliștii!

„Rupe tăcerea! Suntem alături”. Sute de oameni au aflat cum se pot apăra de violența în bază de gen

ICT4Women consolidează comunitatea tech a femeilor din Cahul și stimulează antreprenoriatul

Locuitorii din nordul țării, informați despre serviciile disponibile pentru prevenirea violenței în bază de gen

„Rupe tăcerea! Suntem alături” – evenimente dedicate prevenirii violenței în bază de gen

Inovație și inspirație. Cum fetele și femeile din Cahul participă la transformarea digitală a regiunii

Noi reguli pentru perfectarea buletinului de identitate românesc. Sunt obligatorii pentru toți

Despre personal branding, la Innovation Talks. Tinerii din Cahul au aflat cum își pot construi o imagine de succes

În R. Moldova activează 28 de Spații Sigure (Safe Space), care oferă protecție și sprijin femeilor, tinerilor și vârstnicilor

Watchdog, Institute for European Policy and Reforms, TV8 – în lista ONG-urilor din Moldova, care o promovează pe Maia Sandu pe bani din exterior

BLOGGER: Ala Nemerenco deține o diplomă de studii, deși nu a frecventat instituția

În satul Costești, Ialoveni, Igor Dodon a vizitat o întreprindere agricolă care se ocupă de recoltarea și depozitarea fructelor

A pășit cu stângul! Ieșirea Maiei Sandu pentru a prezenta prioritățile sale în calitate de președinte, criticată de politologi

Blogger: Alexandru Slusari ia bani în plic de la liderii agricoli

Scandalos! Soacra unui deputat PAS, implicată în dosarul furtului miliardului

VIDEO // La Chișinău ar putea fi organizat un forum al oamenilor de afaceri din Moldova și Armenia

VIDEO // Vezi cum poliția l-a întâmpinat pe Renato Usatîi la protestul din PMAN

VIDEO// Acțiune de protest la sediul PAS. Macaroane, ceapă și vin pentru Maia Sandu

De ce femeile îmbătrânesc mai repede decât bărbații

A fost creat panoul solar perfect transparent

99 la sută din cazuri de COVID-19 sunt inofensive, spune Donald Trump

România: Un nou anti-record al cazurilor de COVID-19
VIDEO // Până la lacrimi! Familia taximetristului, decedat în urma unui accident tragic, a primit în dar un apartament
Populare
- Politică2 luni ago
VIDEO // Dosarul Petic: M-au șantajat și condiționat să dau declarații false împotriva lui Cavcaliuc. El nu are nicio legătură cu cazul
- Politică3 luni ago
Ion Ceban, despre „concurența de peste drum”: Nu văd o problemă, doua Târguri nu strică
- Politică3 luni ago
Guvernul unde se uită? Ceban: Zeci de profesori din mai multe localități din țară nu și-au primit salariile încă din luna august
- Toate3 luni ago
Ceban: Peste 5 milioane de lei vor ajunge în caznaua Primăriei
- Social3 luni ago
600 de profesori din R. Moldova au fost instruiți să aplice metoda inovativă de predare „clasa inversată”
- Social2 luni ago
Ieri a fost ultima zi de activitate a Târgului de Crăciun ce a fost organizat în PMAN
- Social3 luni ago
Bălți, Centru de Inovare și Transfer Tehnologic. Rezultatele primelor săptămâni de activitate ale NORTEK
- Politică2 luni ago
Ceban: Cei din PAS vor să transforme 20 de hectare de pamânt în groapă de gunoi. Ne rezervăm dreptul la proteste!