Connect with us

Politică

Un analist politic o taxează pe Maia Sandu pentru încălcarea Constituției R. Moldova

Politologul Ian Lisnevschi o taxează pe Maia Sandu pentru că a încălcat prevederile constituționale, prin desemnarea ilegală a Nataliei Gavrilița în calitate de prim-ministru. Totodată, expertul declară că a fost creat un precedent periculos pentru viitorul Republicii Moldova.

„După un record negativ cu zero voturi de încredere a Guvernului Gavrilița, astăzi, Curtea Constituțională a dat o nouă lovitură imaginii liderului neoficial al PAS: prima dată în istoria R.Moldova, prin hotărârea Curții Constituționale, a fost oficial decis că președintele a încălcat conștient legea supremă a țării.

Dacă până acum acest lucru îl ziceau experții în drept constituțional, astăzi a fost confirmat de înalta instanță, care în ultimele zile se afla sub presiune politică.

Faptul că un politician, fiind în funcție publică, este gata să pună mai presus interesele propriului partid decât legea supremă este un precedent grav pentru instituțiile internaționale și partenerii străini – interesele și orgoliile politicienilor sunt puse mai presus decât democrația, libertatea și legea”.

Ian Lisnevschi mai spune că această strategie de declanșare a alegerilor anticipate era din start una greșită și explică de ce.

  • „Din declarațiile doamnei Gavrilița, guvernul condus de ea va demisiona în scurt timp după ce va fi înaintat în funcție, ceea ce reîntoarce situația la etapa de desemnarea a noului candidat. În condiții de criză pandemică și economică acest lucru poate deveni grav pentru țară.
  • După alegerile anticipate, niciun partid nu va obține majoritate parlamentară și va fi nevoie de noi negocieri și o nouă majoritate parlamentară, iar acest lucru va costa țara practic tot fondul de rezervă 120 mln., ceea ce poate agrava situația economică din țară”, spune analistul politic.

Populare