Transferurile de valută din UE, în favoarea persoanelor fizice, a depășit 44 la sută din total

26 martie 2019 14:320 comentariiVizualizări:

Persoanele fizice (rezidente şi nerezidente) au primit din țările Uniunii Europene în luna februarie 2019 prin băncile din Republica Moldova mijloace bănești în sumă netă echivalentă cu 39,5 milioane de dolari SUA. Transferurile din UE au atins o pondere de 44,5 la sută din total, în luna februarie, față de 38,7 la sută, în perioada similară a anului precedent, pe fondul reducerii considerabile a remiterilor din CSI, potrivit datelor  Băncii Naționale a Moldovei (BNM), informează MOLDPRES.

Transferurile din CSI au o tendință de diminuare, reducându-se la o pondere de 21,7 la sută, în februarie acest an, de la 30 la sută în 2018. Cetățenii moldoveni care muncesc în Federația Rusă trimit acasă în acest an de trei ori mai puțini bani decât acum șase ani. Remiterile din alte state, exceptând CSI și UE, au constituit în februarie 33,8 la sută din totalul transferurilor.

Potrivit BNM, dintre statele Uniunii Europene Italia deține cea mai mare pondere, 12,7 la sută din total transferuri, urmată de Germania (7,5 la sută), Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord (6,2 la sută), Franța (4,5 la sută).  Cele mai multe transferuri în februarie au fost făcute din Israel, respectiv 18,51 milioane de dolari SUA, după care urmează Federația Rusă cu o cifră de 18,30 milioane de dolari.

Valoarea transferurilor de mijloace bănești efectuate în favoarea persoanelor fizice a scăzut în luna februarie 2019 cu 5,2 la sută, comparativ cu perioada similară a anului precedent. Este a doua lună consecutiv când remiterile sunt în scădere, după ce în luna ianuarie s-au diminuat cu 8,7 la sută.  Persoanele fizice (rezidente şi nerezidente) au primit în primele două luni ale anului prin băncile din Republica Moldova mijloace bănești în sumă netă echivalentă cu 174,8 milioane de dolari SUA, inclusiv în februarie – 88,8 milioane de dolari.

Banca Națională precizează că în februarie 2019, comparativ cu perioada similară a anului precedent, fluctuațiile cursului de schimb al valutelor față de dolarul SUA au contribuit cu 5,1 puncte procentuale la scăderea totală a valorii transferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice, însă efectiv (eliminându-se efectul cursului de schimb prin recalcularea sumelor la cursul perioadei respective a anului precedent) a fost înregistrată o diminuare a volumului transferurilor cu 0,1 la sută.

Datele BNM relevă o schimbare a structurii transferurilor, inclusiv prin sistemele de plăți rapide. Cea mai mare parte a transferurilor brute prin sisteme de remitere de bani, respectiv, 55,4 la sută din total a fost efectuată în euro, față de 45,1 la sută în anul precedent. Ponderea dolarului în totalul transferurilor eliberate persoanelor fizice s-a redus de la 48,9  la sută în februarie 2018 la 41,4 la sută în a doua lună a anului 2019. Rubla rusească a avut o pondere de 3,2 la sută.

 

 

Leave a Reply