Tendința de scădere a cifrei de vânzări pe piața de telefonie mobilă s-a menținut și în semestrul întâi 2018

4 septembrie 2018 15:400 comentariiVizualizări:

Tendinţa de scădere a cifrei de vânzări pe piața de telefonie mobilă s-a menținut și în semestrul întâi 2018, în condiţiile în care numărul de utilizatori al acestor servicii și traficul de voce s-a diminuat. Volumul veniturilor realizate din vânzările de servicii de telefonie mobilă a scăzut în primele șase luni ale acestui an cu 6.0 la sută, până la 1 miliard 546 milioane de lei, potrivit datelor agregate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), făcute publice astăzi, informează MOLDPRES.

Potrivit ANRCETI, numărul utilizatorilor s-a micșorat cu 51.5 mii față de sfârșitul anului 2017, până la 4 milioane 408,5 mii, iar volumul traficului de voce s-a redus în această perioadă cu 26,2 milioane de minute și a alcătuit 3 miliarde. 63,2 milioane de minute.

Piața a urmat trendul din anul 2017 când cifra de vânzări s-a diminuat cu 3.3 la sută, după declinul din 2016 când pentru prima dată în ultimii ani vânzările au scăzut sensibil.

Potrivit datelor prezentate ANRCETI de cei trei furnizori de servicii de comunicaţii mobile (Orange Moldova, Moldcell şi Moldtelecom – Unite), scăderea pieței de telefonie mobilă a fost determinată, de fapt, de micșorarea vânzărilor realizate de Moldcell și Orange Moldova. Cifra de vânzări înregistrată de Moldcell s-a redus cu 9 la sută, iar vânzările efectuate de Orange Moldova s-au diminuat cu 5,9 la sută. Totodată, vânzările Moldtelecom au sporit cu 12,1 la sută.

Experții explică trendul negativ al principalilor indicatori ai pieței de telefonie mobilă prin schimbarea preferințelor de consum ale utilizatorilor de la serviciile acestui tip de telefonie la serviciile alternative de comunicare prin rețeaua Internet  –  aplicaţii OTT: Skype, Viber, WhatsApp, etc. – care sunt mai ieftine sau se oferă gratuit.

Analiza traficului de voce generat de utilizatori arată că aceștia continuă să dea preferință convorbirilor realizate în rețelele proprii și a celor direcționate către alte rețele mobile

La finalul primului semestru 2018, cotele de piață ale celor trei furnizori de servicii de telefonie mobilă, în funcţie de volumul de vânzări, au fost următoarele: Orange Moldova – 64,6 la sută, Moldcell – de 30,1 la sută şi Moldtelecom – de 5,3 la sută

Leave a Reply