Connect with us

Politică

Sub conducerea Alei Nemerenco, din fondul Ministerului Sănătății au fost utilizați ilegal 16 milioane de lei

Sub conducerea Alei Nemerenco, cel puțin 16 milioane de lei din fondul Ministerului Sănătății au fost utilizați ilegal pe parcursul anului 2019, o demonstrează un raport oficial de audit, dezbătut ieri în cadrul Comisiei de control al finanțelor publice, transmite Telegraph.md.

Potrivit raportului, au fost depistate nereguli la capitolul ”Subsidii”, fiind fraudate achiziții și alte cheltuieli în sumă de cel puțin 16 milioane de lei.

În primul rând, auditul a constatat ilegalități la subsidiile din în valoare de 10 mln lei pentru achiziționarea utilajului medical, alocate în octombrie 2019 Institutului Oncologic și ulterior transferate în avans Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, fără temei juridic și economic la data viramentului. Mijloacele alocate nu au realizat scopul propus și au fost imobilizate pe o perioadă nedeterminată, fiind întârziată considerabil inițierea procedurii de achiziție publică.

Auditul a mai constatat subsidii în valoare de 3,8 mln lei, alocate în octombrie 2019 Institutului Mamei și Copilului și de 2,5 mln lei, alocate în noiembrie 2019 Spitalului de Dermatologie și Maladii Comunicabile, care au fost valorificate, dar nu au fost prezentate documente justificative și contabile pentru operațiunile efectuate. Astfel, pentru mijloacele publice alocate la fortificarea bazei tehnico-materiale, lucrări de reparație pentru Unitățile de Primire Urgente nu au fost prezentate procesele-verbale de executare a lucrărilor, iar Ministerul a acceptat transferul doar în baza facturilor.Amintim că Ala Nemerenco a fost la conducerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în perioada 8 iunie – 14 noiembrie 2019, fiind propusă în această funcție de către Partidul Solidaritate și Acțiune al Maiei Sandu.

Populare