SUA apreciază eforturile Guvernului Moldovei de a restaura cimitirul evreiesc din Chişinău

28 martie 2019 15:031 comentariuVizualizări:

Paul Packer a lăudat decizia Guvernului de la Chişinău de a adopta definiţia de lucru a antisemitismului, dar şi de a introduce în şcoli lecţii suplimentare despre istoria genocidului evreilor în cel de-Al Doilea Război Mondial. El crede că aceste hotărâri vor contribui la combaterea antisemitismului, discriminării și intoleranței, scrie publika.md.

Sursă imagine: publika.md

„Începând cu anul viitor, elevii vor începe să înveţe despre Holocaust. Lecţiile îi vor ajuta pe elevi să cunoască cu adevărat ce s-a întâmplat în trecut şi să accepte realitatea. Adevărul trebuie acceptat şi toţi trebuie să ştie că Statele Unite nu vor permite ca aşa ceva să se repete”, a declarat președintele Comisiei SUA pentru Conservarea Patrimoniului American în străinătate.

Prima etapă de aducere în bună stare a cimitirului evreiesc s-a încheiat. În cadrul acesteia, au fost defrişaţi copacii, deoarece rădăcinile acestora deteriorau monumentele. În timpul lucrărilor, au fost avariate în jur de 80 de morminte. Subiectul a stârnit un val de reacţii şi comentarii răutăcioase atât în presă, cât şi pe reţelele de socializare.

Directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, Ion Ştefăniţă, a dat asigurări că mormintele vor fi restaurate şi că cei care au lansat critici urmăresc să denigreze autorităţile. În prezent, în cadrul celei de-a doua etape, autorităţile de la Chişinău sunt în căutarea unui antreprenor care să restaureze locul de veci. Pentru aceste lucrări, la iniţiativa Guvernului, din Bugetul de Stat, au fost alocate 10 milioane de lei.

Reprezentanţii comunităţii evreieşti salută decizia autorităţilor de a reamenaja cimitirul unde le sunt înmormântaţi strămoşii. Cimitirul Evreiesc a fost construit în anul 1820. Acesta are o suprafaţă de 12 hectare, pe care sunt înregistrate aproximativ 40 de mii de morminte şi monumente.

De-a lungul anilor, cimitirul a fost distrus în proporţie de 70 la sută atât de calamităţile naturale, cât şi de nepăsarea oamenilor. După reabilitare, cimitirul va fi transformat într-un centru cultural-istoric evreiesc.

Sursa: publika.md

1 Comment

Leave a Reply