Connect with us

Politică

Socialiștii cer să nu fie recunoscută decizia Curții Constituționale din 15 aprilie

Fracțiunea PSRM a înregistrat în Parlament Declarația cu privire la recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale. Deputatul PSRM, Vasile Bolea, a declarat că acest document a fost elaborat în urma adoptării de către Înalta Curte a deciziei din 15 aprilie cu privire la existența circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului.

Potrivit textului Declarației, Parlamentul urmează să nu recunoască decizia CC din 15 aprilie și să acorde vot de neîncredere judecătorilor constituționali: Domnica Manole, Nicolae Roșca și Liuba Șova.

În opinia PSRM, Curtea a deraiat și ignorat propria jurisprudență și practicile instituțiilor internaționale. De asemenea, CC a ignorat avizul Comisiei de la Veneția și a permis președintelui țării dizolvarea Parlamentului, în pofida existenței tuturor elementelor necesare pentru învestirea Guvernului.

”Judecătorii constituționali numiți au admis în mod repetat derapajul constituțional și fentarea Constituției. Noi, deputații, avem obligația de a nu admite deraierea țării spre dictatură, edificând statul de drept și democrația în Republica Moldova. Având în vedere poziția consolidată a Secretarului General al Consiliului Europei, precum și a Comisiei de la Veneția, care califică dizolvarea Parlamentului drept o măsură extremă de ultim recurs, atestăm caracterul abuziv al avizului CC din 15 aprilie”, se menționează în Declarație.

Potrivit PSRM, decizia CC a acutizat criza politică și constituțională și este orientată spre uzurparea puterii în stat.

Fracțiunea PSRM va propune introducerea Declarației pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a Parlamentului.

Populare