Connect with us

Politică

Secțiile de vot, inclusiv cele din diaspora, trebuie să fie constituite cu cel puțin 35 de zile înainte de data scrutinului. Până la alegeri au rămas însă 24 de zile. Cimil: legea nu prevede excepții

La cererea publică a președintelui Maia Sandu, în temeiul cererilor oficiale înaintate de PAS și de alte partide înregistrare în cursa electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, precum și urmare a presiunilor publice, Curtea de Apel Chișinău a anulat integral anexa la hotărârea Comisiei Electorale Centrale cu privire la deschiderea secțiilor de votare peste hotarele țării. Astfel, diaspora a rămas, în mod oficial, fără secții de votare, iar CEC nu mai este în drept să deschidă altele noi.

Informația este confirmată și prin hotărârea de astăzi a Curții de Apel Chișinău, publicată în exclusivitate de redacția telegraph.md

Pentru Ziarul de Gardă, președintele CEC, Dorin Cimil, numit în această funcție urmare a înaintării sale de către PAS, a explicat că legea electorală permite deschiderea secțiilor de votare în termen de cel puțin 35 de zile până în ziua alegerilor, iar excepții nu sunt. Prin urmare, acest termen a expirat 10 zile în urmă, în prima decadă a lunii iunie.

Secțiile de votare trebuie să fie constituite cu cel puțin 35 de zile înainte de data alegerilor, potrivit Codului Electoral. Termenul respectiv este valabil inclusiv pentru secțiile din diaspora, deoarece toate secțiile de vot deschise în străinătate își desfășoară activitatea în conformitate cu particularitățile prevăzute de Codul Electoral.

Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil a declarat pentru Ziarul de Gardă că cele 35 de zile sunt prevăzute pentru „amenajarea, autorizarea secțiilor și alte proceduri care consumă un anumit termen. Pentru secțiile din străinătate este calculat un termen optim, pentru a reuși să realizăm toate procedurile electorale. În lege nu se prevăd excepții de reducere. Eu n-am văzut cel puțin o excepție”.

Joi, 17 iunie, Curtea de Apel Chișinău a obligat CEC să își modifice hotărârea și să aprobe deschiderea a cel puțin 190 de secții de vot în diasporă pentru alegerile anticipate din 11 iulie, așa cum a fost indicat într-un aviz al Ministerului de Externe.

„Abia examinăm hotărârea expediată în adresa CEC și deja ne vom expune asupra unei executări sau drept de atac. Încă nu știm cum vom proceda. Trebuie să studiem actul în profunzime”, a mai precizat Cimil, scrie zdg.md

HCA Privind Sectiile de Votare in Diaspora by Telegraph Moldova on Scribd

Populare