Scheletele din dulapul consilierului prezidențial Maxim Lebedinschi: Cumătrism, presiuni, înjurături ca la ușa cortului

25 septembrie 2018 18:390 comentariiVizualizări:

Consilierul președintelui Igor Dodon, Maxim Lebedinschi, a declarat astăzi că desemnarea noilor miniștri Silvia Radu și Nicolae Ciubuc ar fi ilegală. Lebedinschi invocă pretinse probleme de integritate în cazul celor doi, dar uită că în dulapul său există o sumedenie de schelete, inclusiv care vizează mari carențe mari de integritate, scrie hotnews.md.

Astfel, semnele de întrebare asupra profilului lui Maxim Lebedinschi au apărut încă în anul 2010.  Potrivit portalului crimemoldova.md, în acel an, Lebedinschi a obținut licenţa de avocat, la 24 de ani, după ce s-a căsătorit cu Valeria Balaban, fiica fostului Procuror General, Valeriu Balaban. Acest din urmă a  ajuns în vizorul CNA, care a constatat că fostul demnitar este proprietarul unei averi de invidiat, ce cuprinde mai multe terenuri şi imobile. Documentele au arătat că majoritatea bunurilor au fost obţinute de către Valeriu Balaban în timp ce se afla la şefia Procuraturii Generale sau când era consilier al fostul președinte al țării, Vladimir Voronin.

Balaban este învinuit că ar fi dispus cumpărarea pentru Procuratură a unei clădiri la un preț de 9 milioane de lei, de aproape 4 ori mai mare decât cel real.

Mai mult, fostul procuror a cumpărat imobilul, în pofida faptului că a fost informat că acesta este impracticabil și trebuie demolat. Blocul vizat era pentru dislocarea subdiviziunilor Procuraturii Generale.
După tranzacție, fostul procuror general a încheiat un contract pentru reconstrucția clădirii cu un agent economic, fiind achiziționate servicii și materiale de construcție la un preț majorat față de cel de pe piață.

În total, pentru procurarea și reconstrucția imobilului, suma achitată de Procuratura Generală, în perioada 2006-2009, a fost de peste 24 mln de lei. Totodată, blocul nu a fost finalizat nici până în prezent. Procurorii au dispus sechestre asupra bunurilor învinuiților în sumă de peste 17 mln de lei, iar Ministerul Finanțelor a înaintat o acțiune civilă în valoare de peste 24 mln de lei, pentru restituirea prejudiciului cauzat. Socrul lui Lebedinschi riscă până la 10 ani de închisoare.

Pe lângă problemele de integritate pe care le are, Maxim Lebedinschi a fost  implicat și în câteva scandaluri publice de proporții. În anul 2015, în perioada în care era jurist al PSRM, acesta a fost protagonistul unei înregistrări audio scandaloase. Lebedinschi este surprins înjurând ca la ușa cortului. „Allo, asta-i Maxim Lebedinschi”. „Acum ascultă încoace, uăi p*darule”, spune acesta, după care discursul degenerează într-un limbaj licențios.

Un alt scandal s-a produs în anul curent. După ce autoritățile din Ialoveni au decis ca în Anul Centenarului să organizeze mai multe acţiuni tematice Maxim Lebedinschi a denunţat iniţiativele la Serviciul de Informaţii şi Securitate. La rândul său, preşedintele raionului Ialoveni, Anatolie Dimitriu a declarat că nu se lasă intimidat.

La câteva ore de la depunerea sesizării la SIS, bloggerul Corneliu Gandrabur a publicat pe Facebook date dintr-un ordin al Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie care arată că Lebedinschi a obţinut cetăţenia română în septembrie 2013.

Leave a Reply