Connect with us

Politică

Scenariu făcut de unionistul Nicolae Federiuc: Protestele sunt inevitabile, iar Renato Usatîi cel mai puternic om din țară

Jurnalistul unionist Nicolae Federiuc a făcut un scenariu a ceea ce se va întâmpla în Republica Moldova după turul doi al alegerilor prezidențiale. Potrivit editorialistului, protestele sunt inevitabile, iar Renato Usatîi Usatîi, cu ajutorul Maiei Sandu, ar putea ajunge cel mai puternic om din țară.

“Posibile evoluții post-electorale:

Maia câștiga prezidențialele. PDM rupe coaliția și iese de la guvernare. Se depune moțiune de cenzură și guvernul Chicu este demis. Renat face presiuni pe Maia și scoate oamenii în strada, care scandează “anticipate”. Maia invocă prevederile constituționale, deși indirect sugerează că este de acord cu ei.

Între timp, presiunea străzii crește. Partidele parlamentare se regrupează și încropesc o nouă majoritate la limită. Deputații Maiei evită discuțiile cu aceștia, deoarece sunt “Compromiși” și “nereprezentativi”. Totuși, noua majoritate identifică o candidatură de compromis pentru funcția de premier. Usatîi, în piață, strigă la Maia să respingă candidatura. Maia respinge. Majoritatea insistă, însă, pe ultima suta de metri, se destramă, deoarece protestele devin violente.

Intervine criza politică, iar Parlamentul devine nefuncțional. Într-un final, este dizolvat, iar alegerile anticipate sunt programate în luna martie. Criza se adâncește, deoarece guvernul în Exercițiu nu are sprijin parlamentar, nici prerogative, dar nici dorința să facă ceva.

Vin alegerile. PAS-ul Maiei Sandu preia toate voturile electoratului ACUM și chiar mai mult și obține in jur de 35 de mandate. Renato Usatîi intră în parlament cu 25 de deputați, socialiștii scad dramatic, dar obțin și ei vreo 25 de mandate. Șor iese pe ultimul loc, cu 18-20 de mandate. Celelalte partide nu intră în parlament.

Trebuie de format guvernul, dar pentru asta este nevoie de o coaliție în parlament. Maia respinge orice dialog cu deputații lui Șor și socialiștii. Rămâne Usatîi, care recurge la șantaj. Cere funcția de premier și control asupra tuturor instituțiilor de forță. Până la urmă le obține, deoarece nu există altă soluție. Astfel, Renato devine cel mai puternic om din stat.

Se pune problema “soluționării” conflictului transnistrean, dar este nevoie de modificat constituția. Subiectul este dezbătut în Parlament și este aprobat cu majoritatea absolută a deputaților…

… unioniștii protestează în stradă, partenerii străini sunt “îngrijorați”. Moscova zâmbește…

Moldovenii strâng din umeri: “Așa s-a primit!”

Populare