Connect with us

Politică

România a pierdut un dosar la CEDO în cazul persoanelor LGBT: Nu le-au fost respectate drepturile

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a amendat România și a decis că ”persoanele transgender din România nu au la dispoziție o procedură clară şi eficientă pentru modificarea genului în actele de identitate”. Conform CEDO, acest aspect ar constitui o violare a articolului 8 din Convenţia europeană pentru drepturile omului, relatează presa de peste Prut.

CEDO s-a referit la un caz în care doi bărbaţi transgenderi au fost obligaţi de instanţă să parcurgă intervenţii chirurgicale înainte de modificarea actelor de identitate, operaţii care nu se pot efectua în siguranţă în România, se arată în documentele CEDO.

În urma deciziei instanței, cei doi au primit o compensaţie morală în valoare de 15.000 de euro. Totodată, judecătorii CEDO au decis că ”obligarea persoanelor transgender din România la realizarea unor intervenţii chirurgicale asupra organelor genitale ca pas obligatoriu înainte de modificarea indicatorilor de gen din actele de stare civilă (prenumele, sexul şi prima cifră a codului numeric personal) încalcă viaţa privată şi autonomia personală”.

Populare