Republica Moldova înaintea Greciei şi Italiei în clasamentul celor mai libere economii

20 septembrie 2013 15:390 comentariiVizualizări:

Republica Moldova este pe locul 82 în clasamentul celor mai libere din punct de vedere economic state, înaintea unor ţări ca Grecia, Italia, Slovenia sau China,

fraser

În topul realizat de Institutul canadian Fraser au fost incluse 152 de ţări. Cu un scor de 6,86 puncte din 10 posibile, Moldova a urcat şase poziţii comparativ cu anul precedent şi s-a clasat imediat după Tunisia şi Indonezia. Scorul înregistrat de economia moldovenească este într-o uşoară creştere, de la 6,74 puncte anul trecut la 6,86 în acest an.

Potrivit studiului „Economic Freedom of the World: 2013 Annual Report”. România ocupă locul 45, Federaţia Rusă este pe poziţia 101, iar Ucraina pe 126. Cele mai înalte rezultate în clasamentul Fraser le-au obţinut Hon Kong,

Foto: www.570news.com

Singapore, Noua Zeelandă, Elveţia şi Emiratele Arabe Unite.

Raportul realizat de Fraser Institute analizează gradul în care politicile şi instituţiile unei ţări susţin libertatea economică prin intermediul a 42 de indicatori care se grupează după cinci domenii majore: mărimea intervenţiei Guvernului în economie (determinată ca nivel al cheltuielilor guvernamentale, al impozitelor şi taxelor, întreprinderi publice), structura sistemului juridic şi protejarea drepturilor de proprietate, stabilitatea monetară, libertatea comerţului internaţional, reglementări în domeniul creditării bancare, al muncii și mediului de afaceri. Un punctaj mai apropiat de 10 indică un nivel mai ridicat de libertate economică.

Institutul Fraser este o organizație publică canadiană independentă de cercetare și de învățământ, cu o rețea globală de 86 de filiale.

 

 

Leave a Reply