Connect with us

Politică

Reniță, despre scrisoarea CoE: Consiliul Europei îi cere Maiei Sandu să nu semene întocmai cu Vlad Plahotniuc

Președintele Consiliului Europei Marija Pejcinovici Buric îi scrie doamnei Zinaida Greceanîi, președintele Parlamentului Moldovei, că șeful nostru de stat Maia Sandu nu respectă litera și spiritul legii. Sandu vrea să dizolve prea ușor forul legislativ moldovenesc, ales prin alegeri libere, încercând să se folosească de serviciile Curții Constituționale (CC) în maniera lui Vlad Plahotniuc în vara lui 2019.

Bineînțeles, că un președinte al Consiliului Europei nu se putea exprima în formula de mai sus, directă și fără perdea diplomatică. Dar am redat fidel mesajul principal, care se conține în scrisoare, în pasajul în care se face trimitere la Avizul Comisiei de la Veneția (CDL-AD (2019)o12), survenit în urma abuzurilor partidului de conducere de atunci, PDM, în conflictul cu opoziția. Iată, ca să vă convingeți, citatul original din scrisoarea de răspuns a doamnei Marija Pejcinovici Buric la interpelarea doamnei Greceanîi:

“În Aviz se sublinia că dizolvarea unui parlament ales prin alegeri libere și echitabile pentru exprimarea voinței poporului este o măsură de ultim recurs, care nu poate fi luată în mod facil, ci doar respectând spiritul și litera Constituției”.

Sigur, că subsemnatul, la fel ca mulți experți constituționali, cere loialitate față de deciziile CC și la fel ca acești constituționaliști, care aproape zilnic comentează viitoarea decizie a CC privind eventuala dizolvare a Parlamentului, roagă să nu se prea comenteze respectiva decizie, pentru că nu dorește, ca și distinșii experți, să se exercite presiuni asupra Curții.

Sper, la fel, ca citatul din scrisoarea președintelui Consiliului Europei să nu fie tratat ca o atare presiune.

Editorial de Valeriu Reniță

Populare