Connect with us

Economic

Regulamentul cu privire la folosinţa apelor subterane pentru irigarea terenurilor agricole a fost aprobat de Executiv

Guvernul a aprobat astăzi Regulamentul cu privire la utilizarea apelor subterane pentru irigarea prin picurare a terenurilor agricole ocupate cu culturi horticole. Conform documentului aprobat, Agenția Apele Moldovei, Agenția pentru Geologie și Resurse Minerale, Agenția de Mediu vor asigura controlul de stat în domeniul folosirii și gestionării durabile a apelor subterane pentru irigare, pentru a preveni degradarea solurilor.

Ministrul Agriculturii, Ion Perju, a declarat că acest document este mult așteptat de agricultorii din țară. Oficial, în 2011, la nivel național erau exploatate în baza autorizațiilor de mediu, doar 360 de fântâni arteziene, ceea ce constituie circa o treime din numărul total al fântânilor arteziene construite și aflate în stare funcțională. Această situație denotă utilizarea neautorizată și necontrolată a apelor subterane, fapt ce are impact negativ asupra componentelor de mediu: apă, sol, dar și asupra economiei naționale.

”Calamitățile naturale au un impact negativ asupra productivității culturilor horticole și reducerea acestora pune în pericol securitatea  alimentară a țării. Ținând cont de condițiile climaterice din țara noastră, irigarea este principala măsură eficientă de optimizare a regimului de umiditate a solului în perioada de vegetație a culturilor horticole și contribuie la majorarea productivității agroalimentare”, susține ministrul.

Legea apelor prevede că în zonele în care nu există surse necesare de apă de suprafaţă, dar există rezerve suficiente de ape subterane, inclusiv cu proprietăți potabile, se permite utilizarea acestora în alte scopuri decât cel al alimentării cu apă potabilă şi menajeră în baza unor reglementări aprobate de Guvern.

Apele subterane sunt utilizate cu scop de irigare a terenurilor agricole în România, Ucraina, Grecia, Spania, Portugalia, SUA.

Populare