Connect with us

Politică

PSRM se arată indignat de majorarea prețului la pâine

PSRM critică dur majorarea prețului la pâine efectuată de trei companii din țară, pe care o califică drept o diversiune politică împotriva cetățenilor. Deputatul socialist, Radu Mudreac, președintele comisiei parlamentare agricultură și industria alimentară, a declarat că nu există niciun motiv pentru a crește prețurile la produsele de panificație, deoarece atât pe piața internă, cât și pe cea externă, făina și grâul s-au ieftinit.

Parlamentarul susține că aceste majorări au un iz pronunțat politic și au fost efectuate intenționat înainte de alegerile parlamentare anticipate, pentru a oferi posibilitate celor de la PAS să speculeze pe această temă.
Conform unei analize prezentate de deputat, în luna martie, prețul la făina de categoria I-a era de 6 – 6,50 de lei. Astăzi, prețul la făină este de 5,6 – 5,8 lei. Totodată, prețul la cereale pe piața mondială în martie era de 245 de euro, acum este la 216 euro. Consumul lunar necesar de grâu în Moldova este de 25-30 de mii de tone. În martie, au fost eliberate la cinci întreprinderi de morărit 5460 de tone, iar la nouă companii de panificație – practic 7 mii de tone.
”Astăzi în stoc mai avem încă 50 de mii de tone de grâu. Prima roadă de grâu va fi la începutul lunii iulie. Evident, agricultorii după un an secetos încearcă să-și realizeze produsul la prețul de 4 lei să nu aștepte peste o lună când va fi de 3 lei și ceva. Noi suntem asigurați până la roada următoare cu grâu și făină pentru aprovizionarea cu pâine a cetățenilor, care este un produs social”, a spus deputatul.
Președintele comisiei agricultură și industria alimentară a atras atenția că, în pofida scăderii prețului la grâu și făină, trei agenți economici au crescut prețul la pâine concomitent, practic în aceeași zi.
”Este o înțelegere de cartel? Trebuie să explice organele competente. Are miros politic? Cred că da. Cineva vrea să provoace politic acum în ajun de campanie careva companii și încearcă să arunce toate vina pe socialiști. Noi am avut audieri în comisie și cei de la PAS, și PPDA, alte fracțiuni au fost prezenți la audieri. Noi nu vom sta cu mâinile la șolduri și să ne uităm cum cineva încearcă să facă revoltă socială pe baza pâinii. Opriți-vă cu toate prostiile politice. Reveniți în câmpul legii. Diversioniști politici s-au găsit în Moldova”, a declarat Mudreac.

Populare