Connect with us

Politică

PSRM face apel către toți actorii politici să continue dialogul civilizat pentru a identifica soluția optimă pentru depășirea crizei politice

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova anunță că a luat act de hotărârea Curții Constituționale, care a constatat încălcarea Constituției de către președintele Maia Sandu prin desemnarea ilegală a Nataliei Gavrilița în calitate de prim-ministru. Potrivit PSRM, în pofida numeroaselor presiuni asupra magistraților Înaltei Curți, inclusiv din partea unor elemente de peste hotarele țării, Curtea Constituțională și-a păstrat coerența în luarea deciziilor.

PSRM constată că decizia de astăzi este una logică în contextul hotărârilor anterioare ale Curții, inclusiv cea din 6 august 2020, care a stabilit că șeful statului este obligat să desemneze candidatul la funcția de prim-ministru, în condițiile în care acesta este susținut de o majoritate parlamentară formalizată.

”Președintele Maia Sandu a încălcat norma constituțională cu bună știință, inventând „ași din mâneca”, la fel cum au făcut, pe timpuri de tristă faimă, reprezentanții Alianțelor pentru Integrare Europeană. Încercarea de a fenta Constituția a fost învățată de Maia Sandu de la foștii ei colegi din AIE în perioada când a făcut parte din guvernările, care au capturat statul”, notează PSRM într-un comunicat de presă.

Formațiunea mai statuează că tot mai multe acțiuni ale Maiei Sandu în calitate de președinte al țării reprezintă abuzuri, încălcări și tentative de uzurpare a puterii în stat și dorință de a captura din nou instituțiile statului.

”Nimeni nu poate fi mai presus de lege, nimeni nu poate fi mai presus de Constituție. O chemăm repetat pe Maia Sandu să revină în câmpul constituțional, să se conformeze hotărârilor Curții Constituționale și Legii Supreme. E dreptul ei să fie populistă, să mintă cu nerușinare, chiar să se creadă regină în republica noastră, dar încălcarea legii este pedepsită penal”, se menționează în declarația PSRM.

Formațiunea face apel către toți actorii politici să continue dialogul civilizat pentru a identifica soluția optimă pentru depășirea crizei politice și instituționale. PSRM anunță că este deschis în continuare pentru discuții și va face tot posibilul să pună capăt crizei și să prezinte soluții reale așteptate de cetățeni.

”Politicienii nu trebuie să vândă iluzii, ci să propună acțiuni pentru îmbunătățirea vieții oamenilor”, conchide PSRM.

Populare