Connect with us

Social

Promo-LEX solicită autorităţilor să asigure accesul liber al jurnaliştilor în regiunea transnistreană

Asociaţia Promo-LEX solicită, în mod repetat, autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova să asigure accesul liber al jurnaliştilor, dar şi al apărătorilor drepturilor omului pe întreg teritoriul, mai ales în regiunea transnistreană. Cazurile de imixtiune în activitatea jurnalistică trebuie examinate eficient de către organele de drept.

Apelul vine în contextul în care la 8 octombrie 2021, Comitetul Nobel din Norvegia a acordat Premiul Nobel pentru Pace, jurnaliştilor Maria Ressa şi Dmitry Muratov pentru eforturile lor de a proteja libertatea de exprimare. Maria Ressa şi Dmitry Muratov sunt reprezentanţii tuturor jurnaliştilor care susţin acest ideal într-o lume în care democraţia şi libertatea presei se confruntă cu condiţii din ce în ce mai nefavorabile.

Subiectul dat este actual şi în Republica Moldova, mai ales în stânga Nistrului, unde accesul liber al jurnaliştilor a fost obstrucţionat. Cel mai recent caz privind restricţionarea accesului liber al jurnaliştilor în regiunea transnistreană şi/sau Zona de Securitate a avut loc în februarie 2021.

Atunci, jurnaliştii Viorica Tătaru şi Andrei Captarenco de la postul de televiziune TV8 au fost reţinuţi de aşa-zisele forţe transnistrene. Un caz similar a avut loc şi în iulie 2020. Şi jurnalistul Cătălin Goria a fost reţinut în noiembrie 2020, iar jurnalista Larisa Kalik a fost persecutată pentru o lucrare despre ”armata rmn”, dar şi limitarea accesului la informaţie de către structurile de facto de la Tiraspol pentru postul media NewsMaker în septembrie 2019.

Promo-LEX aminteşte că, protejarea libertăţii de exprimare reprezintă o condiţie prealabilă pentru respectarea drepturilor omului, a democraţiei, dar şi asigurarea unei păci durabile.

Populare