Primele condamnări în cazul lui Andrei Brăguță: Promo-LEX insistă asupra rezolvării problemelor de sistem constatate în acest caz

20 iulie 2019 12:060 comentariiVizualizări:

La 19 iulie 2019, Judecătoria municipiului Chișinău a pronunțat dispozitivul sentinței în legătură cu faptele de tortură, tratament inuman și degradant și vătămări corporale medii comise în privința lui Andrei Brăguță. Astfel, instanța de judecată a decis condamnarea codeținuților lui Andrei Brăguță pentru fapta de vătămări corporale medii. Și a stabilit o pedeapsă cu închisoarea pe un termen de 5 ani cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de probă în privința la 3 codeținuți, iar în privința unuia care ispășește în prezent pedeapsa cu închisoarea, a fost stabilită pedeapsa cu închisoarea pe un termen real.

Totodată, instanța a decis condamnarea polițistului Orbu pentru fapte de tratament inuman și degradant la pedeapsa cu închisoarea pe un termen real de 4 ani, a polițistului Șapteboi pentru fapte de tratament inuman și degradant la pedeapsa cu închisoarea pe un termen de 5 ani cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de probă, polițistul Isachi a fost achitat. Judecătoarea Maria Frunze a emis o opinie separată pe caz.

Asociația Promo-LEX și familia lui Andrei Brăguță consideră că învinuirea a probat existența faptelor de tortură comise în privința sa. Avocații Promo-LEX vor ataca sentința cu apel, după pronunțarea sentinței motivate și studierea argumentelor puse la baza acesteia. Avocații familiei vor solicita aplicarea unor pedepsei mai dure în privința colaboratorilor poliției care au admis fapte de tratament inuman și degradant, inclusiv constatarea aplicării torturii în privința lui Andrei Brăguță. De asemenea, va fi solicitată aplicarea unei pedepse mai dure în privința codeținuților dlui Brăguță.

Cu toate acestea, Asociația Promo-LEX apreciază eforturile depuse de către procuror, instanța de judecată și apărători în acest caz complicat. După cum a fost menționat, încă la începutul examinării cauzei penale, cazul lui Andrei Brăguță este unul complex care evidențiază probleme de sistem legate de: reținerea persoanei, comportamentul și gestionarea cazurilor cu implicarea persoanelor cu dizabilități, aplicarea abuzivă a măsurii preventive și de arest, tortura și tratamentul inuman și degradant în detenție, calitatea asistenței medicale, ineficiența mecanismului de raportare a faptelor de tortură, calitatea slabă a asistenței juridice prestate de unii avocați. Prin acțiunile tuturor participanților în proces, aceste probleme au fost reconfirmate. Este vital ca problemele constate în acest caz să fie soluționate în mod prioritar.

Leave a Reply