Connect with us

Social

Primarul general Ion Ceban a fost alături astăzi de locuitorii satului Budești, care sărbătoresc hramul localității, „Minunea Sfântului Arhanghel Mihail”

„În contextul sărbătorii, am vizitat expoziția de lucrări artizanale confecționate de discipolii Centrului de Copii și Tineret și elevii liceului din localitate. Am participat la evenimentul de premiere a celor 60 de copii născuți în ultimul an în Budești. De asemenea, am vizitat Muzeul din Budești și Târgul meșterilor populari. M-am bucurat să constatat deschiderea administrației locale și interesul investitorilor de a contribui la dezvoltarea suburbiei și, în general, a municipiului. În acest context am salutat oaspeții primei ediții Octoberfest, organizat de investitorul moldo-austriac Keller Holz și am reiterat deschiderea noastră în continuare pentru noi investiții.

Totodată, am discutat cu locuitorii din Budești și despre proiectele din ultimii ani. În perioada 2020-2022, din bugetul municipal au fost alocate, de exemplu, peste 10,3 milioane de lei pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii din suburbia Budești.

Am susținut financiar modernizarea infrastructurii rutiere și sportive. Au fost reparate și construite trotuare pe străzile Chișinăului și Bălțata. Municipalitatea a investit în aceste lucrări peste 3,9 milioane de lei. De asemenea, în acest an, drumul L 455 Chișinău – Budești va intra în proces de reparație. Lucrările sunt incluse în amplul proiect în valoare de 43 de milioane de lei, care prevede reparația drumurilor de acces în toate suburbiile municipiului, pe unde circulă transportul public. Totodată, am alocat peste un milion de lei pentru iluminarea publică stradală în suburbie.

Unul din proiectele cu care ne mândrim este și cel de edificare la Budești a unui Centru comunitar de zi pentru persoanele în etate. Costul total al proiectului este de 1,4 milioane de lei, dintre care investiția Primăriei Chișinău este de peste un milion de lei. Acest centru va oferi nu doar asistență socială și psihologică vârstnicilor, dar va fi și o platformă a întâlnirilor dintre generații”, a declarat Ceban.

Edilul spune că Budești mai este beneficiară a unui proiect amplu finanțat de municipiul Chișinău. Este vorba despre edificarea unei Stații regionale de pompare, beneficiari ai cărora vor fi în jur de 15 mii de locuitori din suburbiile Budești, Tohatin și Cruzești. Până la această dată, municipalitatea a investit în acest proiect peste 13 milioane de lei.

„În ultimii trei ani, la Budești am alocat peste 2 milioane de lei pentru construcția și extinderea rețelelor de apeduct și canalizare. De asemenea, susținem lucrările de extindere a gazoductului prin finanțarea lucrărilor de proiectare. În acest scop, din bugetul municipal s-au alocat 486 de mii de lei. Primăria Chișinău continuă să susțină plenar și proiectele destinate generației tinere. La Budești am investit peste jumătate de milion de lei în reparația liceului, alte 300 de mii de lei le-am alocat pentru modernizarea Centrului pentru Copii și Tineret și a Muzeului din localitate. Cu sprijinul municipalității, la Budești, au fost construite șase stații de așteptare a transportului public. Anul trecut, pe ruta de autobuz 31, care face legătura dintre suburbie și Capitală, am pus șase unități suplimentare”, a precizat Ceban.

Edilul spune că municipalitatea va continua să susțină proiectele din suburbii care au ca scop îmbunătățirea calității vieții oamenilor. De Hram, la Budești, Direcția Cultură a Primăriei Chișinău a organizat concertul cu participarea lui Vitalie Dani, Anișoara Puică și Lenuța Gheorghiță.

Populare