Connect with us

Toate

Președintele Parlamentului a discutat cu grupul de deputați ai Dumei de Stat a Federației Ruse, veniți la Chișinău pentru a transmite lotul de vaccinuri ”Sputnik V”

Chișinău, 24 aprilie 2021 – Suntem profund recunoscători conducerii și întregului popor rus pentru lotul de vaccinuri, oferite în calitate de ajutor umanitar Republicii Moldova, în această perioadă dificilă, de criză pandemică”, a menționat Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi la întrevederea, de astăzi, cu deputații Dumei de Stat a Federației Ruse, veniți la Chișinău pentru a transmite primul lot de vaccinuri ”Sputnik V”.

Speakerul a menționat Republica Moldova exprimă sincere cuvinte de mulțumire pentru decizia autorităților Federației Ruse de a oferi Republicii Moldova un lot de 182 de mii de doze de vaccin anticoronavirus, cu titlu de asistență umanitară. Potrivit Zinaidei Greceanîi, decizia Federației Ruse a fost un răspuns promt și operativ la solicitarea oficială pe care a adresat-o Președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin.

”În pofida situației pandemice și a numărului mare de solicitări pentru achiziționarea  vaccinului ”Sputnik V”, Președintele Rusiei și Duma de Stat au răspuns doleanței noastre de a ne ajuta să putem imuniza, în primul rând, grupurile cu cel mai mare risc de îmbolnăvire, precum sunt medicii, profesorii, persoanele în etate, cele cu dizabilități etc”, a declarat Președintele Parlamentului.

La rândul său, deputatul rus Viktor Seliverstov a precizat că Republica Moldova este prima țară din regiune care beneficiază, cu titlu gratuit,  de vaccinuri produse în Federația Rusă. Potrivit oficialului, acest gest este unul de susținere a poporului Republicii Moldova și de reconfirmare a bunelor relații existente.

Cele 142 de mii de doze de vaccin anticoronavirus au fost aduse pe calea aerului, cu o aeronavă specială a Ministerului Situațiilor Excepționale al Rusiei. Este primul lot de vaccin oferit gratuit țării noastre de către Federația Rusă, urmând să fie livrate  alte 40 de mii de doze, în luna mai curent. Totodată, Republica Moldova negociază achiziționarea de noi loturi de vaccinuri rusești, din fonduri bugetare.

Oficialii au trecut în revistă situația politică, social-economică și pandemică din țara noastră, au optat pentru dezvoltarea relațiilor interparlamentare între cele două state și intensificarea dialogului pe filiera comisiilor și grupurilor de prietenie existente.

Un alt subiect abordat a fost cu referire la situația migranților moldoveni în Federația Rusă și facilitarea accesului la piața muncii și a protecției sociale a acestora, în special acum,  în situația de pandemie globală.

La discuție au fost prezenți Ambasadorul Federației Ruse în țara noastră Oleg Vasnețov și primul secretar al Ambasadei Tatiana Psariova.    

Populare