Connect with us

Politică

Președintele Igor Dodon a declarat că a decis să candideze independent la alegerile prezidențiale din noiembrie pentru că așa prevede legea

Igor Dodon a declarat că a decis să candideze independent la alegerile prezidențiale din noiembrie pentru că așa prevede legea. Șeful statului a spus, în cadrul ediției de astăzi a emisiunii ”Președintele răspunde”, că oponenții săi politici au sperat foarte mult ca el să încalce legea, pentru ca ei să aibă motiv să anuleze rezultatele scrutinului prezidențial.

Președintele a amintit despre o decizie a Curții Constituționale (CC), din februarie 2019, care spune clar că dacă președintele țării se implică în activitatea unui partid politic sau partidul politic se implică în activitatea electorală a președintelui țării acest lucru este anticonstituțional.

”Eu nu pot conform legii să candidez din partea PSRM, pentru că a fost introdusă restricția că președintele țării nu poate fi membru de partid. Dacă aveam să candidez din partea PSRM, unii oponenți de pe dreapta, care așteptau și își doreau acest lucru, imediat mergeau la CC și ori acum, ori după alegeri aveau să anuleze rezultatele alegerilor pentru că eu am încălcat legea. Am analizat toate riscurile, pentru că vor fi foarte mulți doritori să anuleze victoria lui Dodon în al doilea tur de scrutin. Decizia legală a fost să merg în calitate de candidat independent cu suportul PSRM”, a spus Dodon.

Comisia Electorală Centrală a înregistrat, astăzi, grupul de inițiativă pentru susținerea candidatului Igor Dodon desemnat din partea cetățenilor la funcția de Președinte al Republicii Moldova.

Populare