Politică
Președintele este OBLIGAT să numească un premier, a declarat Alexandru Tănase

Constituția nu conține nicio prevedere ce i-ar permite Președintelui să nu desemneze un premier, indiferent de motiv. Declarația aparține juristului Alexandru Tănase, fost președinte al Curții Constituționale, care a făcut o analiză a situației actuale, din punct de vedere constituțional, la solicitarea UNIMEDIA. Potrivit expertului, din moment ce după demisia Guvernului Chicu, n-a fost formalizată o majoritate parlamentară calificată, capabilă să învestească un Guvern, Președintele Republicii Moldova are obligația constituțională de a desemna propriul candidat pentru funcția de Prim-ministru.
„Potrivit articolului 98 din Constituie, desemnarea unui candidat pentru funcția de Prim-ministru, nu este doar o competență a președintelui ci și o obligație constituțională. Curtea Constituțională a statuat asupra acestui fapt în mod constant, ultima făcând-o prin Hotărârea din 6 august 2020.
Logica CC este cât se poate de clară: fără desemnarea unui candidat pentru funcția de Prim-ministru, învestirea unui Guvern este imposibilă, iar toate mecanismele instituționale pentru formarea puterii de stat ar fi blocate. Astfel, din moment ce după demisia Guvernului Chicu, n-a fost formalizată o majoritate calificată, capabilă să învestească un Guvern, Președintele Republicii are obligația constituțională de a desemna propriul candidat pentru funcția de Prim-ministru.
Constituția nu conține nicio prevedere ce i-ar permite Președintelui să nu desemneze un premier, indiferent de motiv.
În cazul în care președintele nu ar desemna un candidat pentru funcția de Prim-ministru in termen de 3 luni, dizolvarea parlamentului nu văd cum ar fi posibilă. Art. 85 prevede expres că Președintele Republicii Moldova poate să dizolve Parlamentul doar în cazul imposibilității formării Guvernului. În speța de față, prin termenul de „imposibilitate” trebuie să înțelegem incapacitatea politica a Parlamentului de a învesti un Guvern, nu și refuzul președintelui de a „desemna unui candidat pentru funcția de Prim-ministru”.
Potrivit doctrinei, dar și jurisprudenței constante a CC, dizolvarea Parlamentului este o sancțiune aplicată acestuia pentru incapacitatea (sau nedorința) exercitării unor atribuții in procesul de formare a Guvernului. Nu văd cum ar fi posibilă aplicarea unei astfel de sancțiuni, din moment ce însăși mecanismul de formare a Guvernului nu a fost declanșat. În aceste condiții, chiar daca timp de trei luni, Președintele nu va desemna niciun candidat pentru funcția de Prim-ministru, nu văd cum CC ar putea constata existența circumstanțelor, care justifică dizolvarea Parlamentului, așa cum prevede Articolul 135 lit f) din Constituție”, a declarat juristul Alexandru Tănase, pentru UNIMEDIA.
La rândul său, Maia Sandu a declarat la conferință de presă din 13 ianuarie că orice nominalizare la funcția de premier al țării va amâna declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.
Între timp, la ușa Guvernului se formează coadă: fostul șef de stat, Vladimir Voronin se vrea prim-ministru, dar și primarul de Bălți, Renato Usatîi a anunțat că îi va propune Maiei Sandu să îl desemneze la șefia Guvernului, fiind sigur că deputații nu îl vor vota.
Maia Sandu a semnat la 31 decembrie decretul prin care l-a desemnat premier interimar pe Ministrul de Externe, Aurel Ciocoi. Asta după ce premierul Ion Chicu a demisionat, pe 23 decembrie 2020 și, alături de încă 3 miniștri cheie, a renunțat și la interimatul funcției.
Ulterior, Sandu a înaintat o adresare către Curtea Constituțională, prin care se solicită examinarea posibilității de a oferi atribuții mai mari unui Guvern demisionar.
Anterior, partidul pe care Maia Sandu l-a condus a mai adresat o sesizare la CC prin care a cerut să examineze posibilitatea de autodizolvare a Parlamentului, pentru a provoca alegerile anticipate.
O decizie a Curții Constituționale stabilește că șeful statului este obligat, în 45 de zile, să propună un candidat la funcția de prim-ministru.
You may like
Ziua Internaţională a Persoanelor în Etate
Tenisul de masă, șahul și armwrestling-ul gratuit, în mai multe locații din Chișinău
Noi şantiere în capitală. Vezi ce zone trebuie să eviţi
Ceban: Pentru a aduce bune practici pentru transportul public. O delegație a Primăriei municipiului Chișinău se află în vizită de studiu la Lublin
Primarul capitalei: Recomand ca reprezentanții LGBT să organizeze acțiunea „în incinta Guvernului, Parlamentului și Președinției”
PAS are cei mai mulți milionari în noul Guvern

Depresia și anxietatea sunt problemele de sănătate mintală cu care se confruntă cel mai des adolescenții din R. Moldova. Aceștia pot primi suport în cadrul Centrelor Comunitare de Sănătate Mintală

Ceban: Cei din PAS vor să transforme 20 de hectare de pamânt în groapă de gunoi. Ne rezervăm dreptul la proteste!

Ion Ceban se arată mândru de echipa sa de la Primărie: Eu am o echipă extraordinară

Programare contra cronometru. Cel mai mare maraton de coding din țară și-a desemnat câștigătorii

Cele mai noi tehnologii digitale din domeniul agricol au fost prezentate la Bălți, în cadrul Târgului de Inovații

Lisnevschi: Biroul pentru reintegrare ar putea fi redus la un singur factor de decizie

Experți și vorbitori renumiți vor analiza crizele apărute la nivel mondial, în cadrul unei conferințe internaționale în Estonia

VIDEO // Dosarul Petic: M-au șantajat și condiționat să dau declarații false împotriva lui Cavcaliuc. El nu are nicio legătură cu cazul

Drone, senzori, monitorizare online. Agricultorii Republicii Moldova aleg digitalizarea pentru a-și moderniza afacerile

Watchdog, Institute for European Policy and Reforms, TV8 – în lista ONG-urilor din Moldova, care o promovează pe Maia Sandu pe bani din exterior

În satul Costești, Ialoveni, Igor Dodon a vizitat o întreprindere agricolă care se ocupă de recoltarea și depozitarea fructelor

BLOGGER: Ala Nemerenco deține o diplomă de studii, deși nu a frecventat instituția

A pășit cu stângul! Ieșirea Maiei Sandu pentru a prezenta prioritățile sale în calitate de președinte, criticată de politologi

Blogger: Alexandru Slusari ia bani în plic de la liderii agricoli

Scandalos! Soacra unui deputat PAS, implicată în dosarul furtului miliardului

VIDEO // La Chișinău ar putea fi organizat un forum al oamenilor de afaceri din Moldova și Armenia

VIDEO // Vezi cum poliția l-a întâmpinat pe Renato Usatîi la protestul din PMAN

VIDEO// Acțiune de protest la sediul PAS. Macaroane, ceapă și vin pentru Maia Sandu

De ce femeile îmbătrânesc mai repede decât bărbații

A fost creat panoul solar perfect transparent

99 la sută din cazuri de COVID-19 sunt inofensive, spune Donald Trump

România: Un nou anti-record al cazurilor de COVID-19
VIDEO // Până la lacrimi! Familia taximetristului, decedat în urma unui accident tragic, a primit în dar un apartament
Populare
- Economic3 luni ago
Victor Nichituș: Nu există date publice referitoare la mecanismul de plată pentru energia electrică furmizată de către România
- Social3 luni ago
Petiție online: „Spune NU campaniei Copii LGBT în școala Ta”
- Politică3 luni ago
Continuă lucrările de reabilitare a Grădinii Publice Scuarul Catedralei Mitropolitane
- Politică3 luni ago
Ceban: Actuala guvernare este cea mai incompetentă de la independență încoace
- Politică3 luni ago
Ion Ceban, despre reparația podului de la Mihai Viteazul. La ce etapă este acesta
- Economic3 luni ago
Ion Ceban: Economisire a energiei electrice trebuie făcută rațional și nu în detrimentul locuitorilor
- Politică3 luni ago
Politolog // Cum vor influența alegerile din SUA asupra Moldovei, Ucrainei și UE
- Social3 luni ago
Expoziția InSpirArt: 4 artiști au pictat în stil spirală