Connect with us

Politică

Președintele Comisiei de la Veneția: decizia cu privire la declanșarea anticipatelor în Moldova trebuie luată printr-un larg consens politic

Decizia cu privire la organizarea alegerilor parlamentare anticipate în Republica Moldova trebuie să fie luată printr-un larg consens politic. Declarația a fost făcută de președintele Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept, Gianni Buquicchio, în cadrul unei întrevederi, la Strasbourg, cu vicepreședintele Parlamentului de la Chișinău, Vlad Batrîncea.

Președintele Comisiei de la Veneția a menționat că eforturile instituțiilor europene vor fi îndreptate către toți actorii politici de la Chișinău, atât către Președinție, cât și către Parlament, să conștientizeze răspunderea pentru criză și să găsească soluții prin dialog și consens.

Potrivit lui Buquicchio, o eventuală soluție la actuala criză politică din Moldova ar fi reforma constituțională asumată de întreaga clasă politică.

Vlad Batrîncea a declarat că magistrații Curții Constituționale au fost supuși unor presiuni politice, atunci când au dat aviz pozitiv cu privire la dizolvarea Parlamentului. Vicespeakerul a reiterat că decizia CC privind contravine jurisprudenței Curții, precum și recomandărilor Comisiei de la Veneția. Deputatul a declarat că implicarea Curții Constituționale în jocurile politice, interpretarea voluntaristă a Constituției, pun în pericol statul de drept, ordinea constituțională și principiile continuității puterii.

Vicepreședintele a subliniat că Parlamentul pledează pentru un dialog instituțional transparent și corect, de pe poziții egale. În opinia sa, președintele Republicii Moldova a mimat dialogul și a aprobat decizii unilaterale egoiste.

În finalul întrevederii, Vlad Batrîncea i-a adresat lui Gianni Buquicchio invitația din partea președintelui Parlamentarului, Zinaida Greceanîi, de a vizita țara noastră și de a participa în medierea crizei din Republica Moldova.

Populare