Connect with us

Politică

Presa: Ex-judecătorul ucrainean Nicolae Ceaus ar putea fi transportat la frontiera cu România și abandonat în câmp ori în munți


Ex-judecătorul ucrainean Nicolae Ceaus ar putea fi transportat în România ori aproape de frontiera cu România și abandonat în câmp ori în munți. Această informație ne-a fost comunicată de surse din instituțiile de drept de la Kiev, care și-au anunțat dezacordul cu modul în care s-a acționat pe acest caz.


Sursa citată ne-a spus că decizia a fost luată “la vârf” de către autoritățile ucrainene, ca urmare a problemelor apărute în urma identificării autorilor răpirii lui Ceaus și a relațiilor cu serviciile speciale de la Kiev, dar și implicarea scandaloasă a reprezentanților Ambasadei Ucrainei la Chișinău.

Sarcina de “a scăpa de Nicolae Ceaus” a fost trasată conducerii instituțiilor de forță ucrainene implicate în răpire. Aceeași sursă ne-a comunicat și faptul că Președintele ucrainean Vladimir Zelenschi a primit mai multe critici pe cazul răpirii lui Ceaus din partea unor diplomați occidentali, care ar fi obținut pe canale proprii confirmări ale implicării serviciilor speciale ucrainene în această infracțiune. Scandalul răpirii lui Ceaus ar fi lovit dur în relațiile personale ale președinților Ucrainei și Republicii Moldova, în condițiile în care partenerii occidentali își doresc aliați în această regiune.

Inițial, Nicolae Ceaus urma să ajungă la Centrul anti-corupție al Ucrainei (NABU), însă procurorii au refuzat categoric să-l preia din cauza scandalului public iscat atât în Moldova, cât și în Ucraina.

Imediat după răpirea lui Ceaus a fost lansată informația că acesta s-ar fi aflat în Transnistria, apoi în România, după care unii afirmau că este “în altă țară europeană”.

Nicolae Ceaus a fost răpit la Chișinău în plină zi, în data de 3 aprilie, de către un grup de 6 persoane. Potrivit poliției moldovenești, în operațiunea de răpire ar fi implicați cel puțin 9 cetățeni ucraineni. În presă a apărut informația că Nicolae Ceaus a fost răpit de către angajații serviciului militar de spionaj al Ucrainei, iar în țara vecină a fost transportat în portbagajul unui automobil cu numere diplomatice de către Atașatul militar al Ucrainei în țara noastră.

Populare