Connect with us

Politică

Premierul propus de Maia Sandu nu se va opune majorării repetate a vârstei de pensionare

Candidatul la funcția de prim-ministru, Natalia Gavriliță, evită să spună dacă va reveni la majorarea vârstei de pensionare în cazul în care Guvernul propus Parlamentului va fi votat.

Aceasta a fost rezervată în a da un răspuns clar la întrebarea concretă pusă de deputatul PSRM, Bogdan Țîrdea. În răspunsul său, Gavriliță a vorbit despre mărimea pensiei care trebuie să ajungă ”ca pensionarii să-și poată cumpăra o pâine”.

Amintim, Parlamentul a susținut, în decembrie 2020, inițiativa PSRM prin care a fost micșorată vârsta de pensionare. Legea prevede stabilirea vârstei standard de pensionare de 57 de ani pentru femei și de 62 de ani pentru bărbați. Documentul mai prevede că pentru femeile care au născut și au educat până la vârsta de 8 ani 5 și mai mulți copii se stabilește vârsta de pensionare de 54 ani.

Reforma sistemului public de pensii a fost făcută în anul 2016 la propunerea Guvernului condus de democratul Pavel Filip. Atunci s-a decis majorarea etapizată a vârstei de pensionare până la 63 de ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Populare