Connect with us

Politică

Premierul Maiei Sandu, Natalia Gavrilița, VREA subordonarea CNA-ului

Una dintre prioritățile candidatul la funcția de prim-ministru, Natalia Gavriliță, este lichidarea Centrului Național Anticorupție (CNA) și limitarea competențelor Procuraturii Anticorupție. Candidatul desemnat de Maia Sandu la funcția de premier a făcut acest anunț, în Parlament, în timpul prezentării Programului de guvernare.

Gavriliță a declarat că, până la lichidarea efectivă a CNA, instituția trebuie să treacă din subordinea Parlamentului în gestiunea Guvernului.

”Vom reforma Procuratura Anticorupție după modelul DNA din România, cu limitarea competențelor acesteia exclusiv la marea corupție și lichidarea Centrului Național Anticorupție. Până la lichidarea efectivă a CNA, vom adopta legea vizând resubordonarea instituției către Guvernul Republicii Moldova și introducerea răspunderii conducerii sub aspectul rezultatelor și performanțelor”, a declarat Gavriliță în fața deputaților.

Amintim, crearea, în 2002, a unei agenţii anticorupţie, cu atribuţii exclusive de prevenire şi contracarare a actelor de corupţie, a fost o condiţie impusă de Uniunea Europeană pentru liberalizarea regimului de vize. La 1 octombrie 2012 a intrat în vigoare Legea cu privire la reformarea Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei (CCCEC), iar astfel, fostul CCCEC a devenit Centrul Naţional Anticorupţie (CNA).

Populare