Connect with us

Politică

Politologul Dionis Cenușă: Nimic nu îl oprește pe Igor Dodon să o avanseze pe Sandu și nu e vorba de fraude despre care strigă opoziția și pe care nu le poate proba

Maia Sandu are șanse minime de a câștiga la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. De această părere este politologul Dionis Cenușă, care face referire la ultimul Barometru al Opiniei Publice realizat de Institutul de Politici Publice.

“Nimic nu îl oprește pe Dodon să o avanseze pe Maia Sandu, chiar dacă și cu 1%, în primul tur. În al doilea, diferența va fi însă mai mare, deoarece Dodon poate acumula voturile populiste ale lui Usatîi. În același timp, Maia Sandu poate conta ferm doar pe voturile lui Năstase și Țîcu – în jur de 3%”, spune Cenușă.

Politologul susține că eșecul Maiei Sandu la prezidențiale se explică prin aroganța și egoismul politic al partidelor de dreapta.

“Este o situație extrem de complicată pentru componentele fostului bloc ACUM, care din aroganță și egoism politic, nu înțeleg importanța mobilizării votului deja din primul tur. Fără Blocul ACUM restabilit într-o formă sau alta, șansele Maiei Sandu de a fi aleasă președinte sunt minime. Nu e vorba de fraude despre care strigă opoziția deja săptămâni la rând și pe care nu le poate proba. Nici observatorii OSCE/ODHR nu au găsit evidente. Vorbim despre strategii si tehnici electorale, pe care opoziția dacă și le are, atunci sunt ineficiente. Cel mai recent caz este inabilitatea de a valorifica măcar cumva informația despre cooperarea lui Igor Dodon cu serviciile secrete ruse. Nici acest lucru grav nu a servit ca deșteptare pentru opoziție auto-izolată si fragmentată”, mai spune Cenușă.

Populare