Poliția avertizează: Peste 3 mii de conturi au fost sparte de un hacker moldovean. Recomandările Poliției

9 iulie 2018 14:480 comentariiVizualizări:

Centrul pentru combaterea crimelor informatice al Inspectoratului Național de Investigații de comun cu Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova și Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) au identificat un cetățan al Republicii Modova care infecta sistemele informatice prin distribuirea programelor nelicențiate prin intermediul platformelor de tip ”torrent”.

Foto: politia.md

În cadrul urmării penale s-a stabilit că cetățeanul Republicii Moldova împreună cu alte persoane necunoscute, la moment, organelor de urmărire penală, încărcau diferite programe nelicențiate pe platformele cu mecanism PEER-TO-PEER (P2P) de tip ”torrent”, care erau virusate preventiv în scopul sustragerii informațiilor credențiale de acces la poște electronice sau la alte conturi online.

 Urmare a infectării sistemelor informatice, hackerii au obținut parolele și alte date de acces online precum: acces la poștele electronice, conturile bancare, site-uri web a peste 3600 utilizatori ai sistemelor informatice din Republica Moldova și de peste hotare.

În cadrul percheziției efectuate la domiciliul suspectului au fost ridicate 2 laptopuri, 3 telefoane mobile, 1 suport de memorie HDD precum și alte documente împortante cauzei penale.

La moment, acesta are statut de învinuit, fiind cercetat penal. 

Recomandările poliției: 

În acest context, în vederea evitării virusării sistemelor informatice cu programul maliţios menţionat mai sus, Centrul pentru combaterea crimelor informatice al Inspectoratului Naţional de Investigaţii recomandă următoarele măsuri de protecţie:

– utilizaţi produse de program licenţiate;

– instalaţi soluţii de securitate actualizate;

– utilizaţi browser cu protecţia pro-activă;

– evitați descărcarea de pe platformele cu mecanism PEER-TO-PEER (P2P)  de tip ”torrent”; 

– prudenţă maximă la primirea e-mail-urilor, deschiderea/procesarea ataşamentelor suspecte

Leave a Reply