Connect with us

Social

Platforma DA insistă pe implementarea unor măsuri clare de încurajare a tinerilor părinți

Platforma DA insistă pe implementarea unor măsuri clare de încurajare a tinerilor părinți, mai exact pe majorarea indemnizației cu 1.000 de lei și pentru persoanele neasigurate.

Potrivit unei decizii a guvernării, părinții neasigurați vor beneficia de o majorare de doar 260 de lei, în raport cu cei asigurați care vor primi o alocație lunară de 1.000 de leiю

În aceste condiții, Platforma DA atenționează că Moldova riscă să se confrunte cu o descreștere demografică și emigrare masivă a tinerilor, deoarece, potrivit statisticilor, 58% din numărul copiilor născuți în ultimii doi ani (34.689 de copii) au mame de o vârstă sub 30 de ani, iar asta înseamnă de cele mai dese ori că mamele tinere încă studiază sau abia au absolvit Universitatea și nu au cum să aibă stagiul suficient de cotizare pentru a beneficia de o indemnizație decentă.

Luând în considerare că proiectul de lege cu privire la această indemnizație încă nu a fost votat de Parlament în lectură finală, Platforma DA îndeamnă majoritatea parlamentară să revadă proiectul și să îl ajusteze conform realităților.

În activitatea sa, Platforma DA susține că a promovat constant susținerea tinerilor familii și creșterea demografică.

Platforma DA consideră că este nevoie de politici concrete de redresare a natalității, dar și de politici de susținere a tinerilor. Doar prin astfel de acțiuni se va putea reduce din proporțiile emigrării și oferi o șansă de dezvoltare Republicii Moldova.

În legislatura precedentă, Stela Macari, deputat al Platformei DA, a înregistrat o inițiativă legislativă care prevedea indexarea conform ratei inflației a indemnizației pentru creșterea copilului.

Recent, mai mulți deputați au declarat că va fi oferită o ”alocație lunară de 1.000 de lei pentru copiii cu vârsta sub 2 ani, indiferent dacă părinții sunt sau nu asigurați”. Realitatea însă nu coincide cu cele declarate de deputați, iar conform proiectului de lege care a fost votat în prima lectură:

Persoanele asigurate vor beneficia de 1.000 de lei suplimentar.

Persoanelor neasigurate indemnizația le va fi majorată cu doar 260 de lei, de la 740 la 1.000 de lei.

Platforma DA consideră că abordarea guvernării este una disproporționată și nicidecum nu va soluționa problemele tinerilor părinți.

În rândul persoanelor neasigurate se regăsesc și studenții sau tinerii care au absolvit recent universitatea și nu au reușit să acumuleze stagiul necesar. 

Conform datelor Biroului Național de Statistică, prețurile medii de consum în luna august 2022, comparativ cu luna august 2021 (în ultimele 12 luni), au crescut cu 34,29%, iar la produsele alimentare – cu 38,39%.

Platforma DA consideră că, în situația actuală, când inflația a ajuns la cote maxime, majorarea cu doar 260 de lei a indemnizației pentru creșterea copilului pentru persoanele neasigurate este o bătaie de joc.

Pe parcursul ultimilor doi ani s-au născut 60.059 de copii, dintre care 30.832 de copii s-au născut în 2020 și 29.227 de copii în 2021. Iar la 58% din numărul copiilor născuți în ultimii doi ani (34.689 de copii) mama are o vârstă sub 30 de ani.

Mame tinere, care încă studiază sau abia au absolvit Universitatea și nu au cum să aibă stagiul suficient de cotizare pentru a beneficia de o indemnizație decentă.

Platforma DA insistă pe implementarea unor măsuri clare de încurajare a tinerilor părinți, în caz contrar riscăm să ne confruntăm cu o descreștere demografică și emigrare masivă a tinerilor.

Luând în considerare că proiectul de lege cu privire la această indemnizație încă nu a fost votat de Parlament în lectură finală, Platforma DA îndeamnă majoritatea parlamentară să revadă proiectul și să îl ajusteze conform realităților.

Pentru racordarea la situația actuală din Republica Moldova, Platforma DA solicită și majorarea indemnizației pentru persoanele neasigurate cu 1.000 de lei, similar persoanelor asigurate.

„Iar pe termen lung, pentru a îmbunătăți măsurile de susținere a familiilor tinere cu copii, propunem ca de la 1 ianuarie 2022 să fie inclusă în legislație o normă separată care să prevadă acordarea unei indemnizații speciale pentru părinții studenți sau tineri absolvenți, iar pentru persoanele asigurate să fie revăzută formula de calculare a indemnizației, încât să fie majorat de la 30% la 50% cuantumul din salariu pentru calcularea indemnizației de creștere a copilului. În același timp, îndemnăm deputații să aprobe proiectul doamnei Stela Macari cu privire la indexarea anuală a indemnizației pentru creșterea copilului.

În același timp, este necesar de implementat un program de susținere a familiilor cu copii prin acțiuni concrete precum: acces gratuit/compensat la investigații necesare și medicamente pentru femeile însărcinate și copii mici, accesarea creditelor fără dobândă pentru tinerii căsătoriți, creșterea numărului de creșe și în regiunile unde se atestă creșterea numărului copiilor, stimulente de încadrare pentru părinții care revin la serviciu, controlul prețurilor la produsele și serviciile destinate copiilor prin plafonarea acestora”, se mai arată în comunicatul Platformei DA.

Populare