Connect with us

Politică

Perioada mandatului actualului președinte de țară este una dintre cele mai dificile din istoria modernă a Republicii Moldova

Perioada mandatului actualului președinte de țară este una dintre cele mai dificile din istoria modernă a Republicii Moldova, o etapă cu multe provocări care au fost în premieră pentru țara noastră, susține șeful statului, Igor Dodon.

”În premieră, am avut de confruntat un regim oligarhic care a capturat statul, un regim care a utilizat instituțiile statului în interese proprii. În premieră, ne-am ciocnit cu pandemia COVID-19. De această provocare nimeni în lume nu a fost pregătit, nici în Moldova, nici în lume. În premieră, pentru toți anii de independență noi ne-am ciocnit cu o secetă care nu a mai fost. Cu toate aceste provocări președintele țării, împreună cu colegii din Parlament și Guvern, când a fost posibilă colaborarea, trebuia să facem față. Voi, stimați cetățeni, ne veți da apreciere. Dar eu consider că noi ne isprăvim, ținând cont de circumstanțe și resursele de care dispunem”, a spus Dodon în cadrul unui briefing, unde a prezentat raportul de activitate în 3,5 ani de mandat în funcția de președinte al Republicii Moldova.

Dodon susține că perioada de mandat de președinte al țării poate fi divizată în două etape: 2017 – iunie 2019 și iunie 2019 – prezent.

”În prima etapă, în premieră pentru Moldova a existat o luptă fără precedent între Președinție, pe de o parte, și Parlament și Guvern controlate de Plahotniuc, pe de altă parte. În premieră a apărut noțiunea de suspendare a președintelui țării, este o premieră pentru întreg mapamondul. A fost un blocaj total. Practic doi ani și jumătate de mandat a fost luptă între Președinte, Guvern și Parlament. Nu a fost conlucrare pe niciun subiect”, a spus Dodon.

Potrivit președintelui, a doua etapă a mandatului său este o una constructivă și de colaborare între ramurile puterii. Pe parcursul acestei perioade s-a demonstrat o colaborare eficientă între președinte, premier și președintele Parlamentului.

Șeful statului a mai spus că prima în perioadă a mandatului său s-a axat pe politica externă și contactele cu cetățenii, iar în cea de-a doua – pe tot ce ține de politica internă, inițiative economice, sociale.

În toți cei 3,5 ani de mandat, Igor Dodon a declarat că a dat dovadă de patru trăsături care l-au ajutat să facă față tuturor provocărilor: caracter, responsabilitate, echilibru și stima față valorile tradiționale.

Populare