Connect with us

Politică

PCRM condamnă decizia CC de a dizolva Parlamentul: instituția a fost transformată într-un instrument de satisfacere a unor interese de partid

Parlamentul trebuie să ceară imediat demisia actualei componențe a Curții Constituționale. Poziția a fost exprimată de Partidul Comuniștilor din Republica Moldova. Potrivit PCRM, Curtea Constituțională a fost transformată într-un instrument de satisfacere a unor interese înguste de partid și de grup prin imixtiunea politică în conținutul Constituției.

Comuniștii susțin că, din 2010 încoace, judecătorii acestei instituții se cred pe sine stăpâni ai Constituției și nu străjerii ei. În opinia lor, Curtea Constituțională este folosită nu pentru ca să trăim conform Legii Fundamentale, ci pentru a obține superioritate asupra oponenților politici. Iar judecătorii Curții Constituționale îndeplinesc acest rol cu plăcere sau cu o teamă sacră, încălcând și răsturnând deciziile anterior luate de ei înșiși și lăsând fără nicio atenție recomandațiile Comisiei de la Veneția.

Formațiunea mai afirmă că ”așa-anumitul președinte al țării nu caută căi de depășire a crizei în țara sa, împreună cu poporul său și cu instituțiile statului, nu potolește ambițiile politicienilor obrăzniciți, nu le propune compromisuri pentru perioada de depășire a complicatelor noastre probleme.

”Printr-o presiune fără precedent, obținând hotărârea CC, care contravine deciziilor luate anterior de aceeași Curte Constituțională, doamna președinte a zburat la tutorii săi externi, „stăpânii” români, pentru a obține sprijinul lor împotriva propriului ei popor. În căutarea aprecierilor de tipul unei „noi istorii de succes”. În căutarea unor posibilități pentru o nouă capturare a statului. Bumerangul s-a întors! În această traiectorie politică a bumerangului, Curtea Constituțională, cu comportamentul său trădător față de Constituție, este, exprimându-ne la figurat, ca o rachetă purtătoare de energie distructivă. Și asta poate continua la nesfârșit, dacă noi nu vom lipsi această Curte Constituțională de încrederea noastră politică. Parlamentul trebuie să ceară imediat demisia actualei componențe a Curții Constituționale”, se menționează în declarația PCRM.

Amintim, PSRM a anunțat că va înainta un proiect de hotărâre a Parlamentului care va constata faptul uzurpării Curții Constituționale de către trei judecători ai Înaltei Curți: Domnica Manole, Liuba Șova, Nicolae Roșca, în interesul politic al președintelui, încălcarea jurământului depus în fața Parlamentului și va cere demisia lor. Decizia a fost luată în cadrul unei ședințe a fracțiunii parlamentare a PSRM cu participarea liderului socialiștilor, Igor Dodon.

Astăzi, mai mulți experți în drept constituțional, printre care doi președinți ai Curții Constituționale, Victor Pușcaș și Dumitru Pulbere, le-au sugerat celor trei magistrați ai CC, care au susținut decizia de dizolvare a Parlamentului, să-și dea demisia, așa cum au făcut-o predecesorii lor în iunie 2019, când Parlamentul a declarat Republica Moldova stat capturat.

Populare