Connect with us

Politică

Partenerii ruși participă activ la soluționarea problemei furnizării primului lot de vaccin rusesc împotriva coronavirusului Sputnik V către Republica Moldova

Problema oferirii țării noastre a vaccinului rusesc împotriva coronavirusului este soluționată chiar acum. Partea moldovenească a solicitat asistență din partea Rusiei pentru livrarea preparatului.

 Partenerii ruși participă activ la soluționarea problemei furnizării primului lot de vaccin rusesc împotriva coronavirusului Sputnik V către Republica Moldova, a declarat Igor Dodon, președintele Partidului Socialiștilor (PSRM), într-un live pe blogul său.

Potrivit lui, partea rusă a luat o decizie de principiu cu privire la furnizarea vaccinului, iar partea moldovenească, la rândul său, a cerut ajutor pentru transport pentru livrare.

“În acest moment, în aceste minute și ore, partenerii noștri din Rusia se ocupă de această problemă: pregătirea actelor pentru a începe livrarea. Decizia a fost luată. Acest volum de vaccin a fost alocat pentru Moldova. Acum sunt întocmite actele pentru a livra doze e vaccin ca marfă umanitară. I-am rugat pe colegii și partenerii noștri din Federația Rusă să ne ajute și cu transportarea lor “, a precizat Dodon.

Potrivit acestuia, lotul de vaccin convenit este o marfă destul de mare, care va necesita un avion de transport pentru a-l transporta.

Liderul PSRM a adăugat că țara trebuie să accelereze ritmul de imunizare la 8-10 mii de persoane pe zi, dar acest lucru necesită disponibilitatea unui vaccin.

Potrivit lui Dodon, autoritățile moldovenești trebuie să cumpere un milion de doze de vaccin Sputnik V, care va costa aproximativ zece milioane de dolari.

Potrivit politicianului, cel puțin 500 de mii de persoane trebuie imunizate în Republica Moldova până în iulie.  

Amintim că marți autoritățile din sănătate au fost informate prin intermediul canalelor diplomatice că Federația Rusă este dispusă să ofere țării noastre un lot de vaccin Sputnik V.

Ministerul Sănătății a aflat despre faptul că Federația Rusă este disponibilă să ofere Republicii Moldova, în timpul apropiat, un lot de vaccin împotriva COVID-19 (Sputnik V).

Astfel, pentru facilitarea importului lotului de vaccin, ministerul este în comunicare sistematică cu Fondul Rus de Investiții. Despre acest lucru a anunțat consilierul în comunicare a Ministerului Sănătății, Cristina Stratulat.

Amintim că Federația Rusă a decis să ofere țării noastre 180 de mii de doze de vaccin ”Sputnik-V” în calitate de ajutor umanitar.

Totodată, Republica Moldova va primi peste 100 de mii de doze de vaccinuri Pfizer prin intermediul platformei COVAX. Dozele ar urma să ajungă în țara noastră până la sfârșitul lunii iunie.

Precizăm că vaccinul rusesc Sputnik V, conform unui sondaj realizat de compania iData, se bucură de popularitate în rândul moldovenilor. Conform studiului realizat, 35,42% dintre respondenți ar prefera să fie imunizați cu vaccinul ”Sputnik-V”.

Populare