Connect with us

Externe

Parlamentul European a votat pentru aderarea Croației la spațiul Schengen

Eurodeputații au dat joi, 10 noiembrie, un vot favorabil pentru aderarea Croației la spațiul Schengen. Acest lucru presupune eliminarea controalelor la frontiere, transmite digi24.ro.

Într-un raport adoptat cu 534 voturi pentru, 53 împotrivă și 25 abțineri, Parlamentul European sprijină aderarea Croației la spațiul Schengen. Consiliul European a confirmat la finalul anului trecut că toate condițiile necesare pentru aplicarea integrală a normelor Schengen au fost îndeplinite de Croația, potrivit unui comunicat de presă al PE.

Eurodeputații îndeamnă acum Consiliul să continue procesul și să adopte o decizie finală de eliminare a controalelor la frontieră. Pentru a asigura respectarea drepturilor fundamentale la frontierele externe ale UE, eurodeputații îndeamnă Croația să informeze Parlamentul și Consiliul cu privire la modul în care și-a pus în aplicare planul de acțiune pentru gestionarea frontierelor externe ale UE și, în special, mecanismul independent de monitorizare a acțiunilor poliției, transmite digi24.ro.

Eurodeputații cer Comisiei să evalueze aspectele legate de gestionarea frontierelor externe ale Croației și de drepturile fundamentale ca parte a programului de evaluare Schengen.

Parlamentul European a pledat de mult timp pentru extinderea spațiului Schengen de liberă circulație, care include în prezent 26 de state. În 2018, eurodeputații au declarat că, de îndată ce îndeplinește criteriile necesare, Croația ar trebui să fie admisă în spațiul Schengen. La 18 octombrie 2022, aceștia și-au exprimat, de asemenea, sprijinul pentru admiterea fără întârziere a Bulgariei și României. „Până în prezent, Croația a făcut obiectul celei mai cuprinzătoare evaluări privind aderarea la spațiul Schengen a oricărei țări din UE.

Comisia a dat curs unui număr de 281 de recomandări în 8 domenii ale legislației Schengen. Comisia și Consiliul au confirmat disponibilitatea țării de a aplica integral normele Schengen. Parlamentul European este întru totul de acord: eliminarea controalelor la frontierele interne trebuie să aibă loc până la sfârșitul acestui an”, a spus raportorul pentru Croația, Paulo Rangel (PPE, Portugalia). Decizia finală de eliminare a controalelor interne trebuie luată de în unanimitate de Consiliul UE.

Populare