Connect with us

Politică

Parlamentul a pedepsit ANRE pentru inacțiune în ceea ce ține de scumpirea carburanților

Parlamentul a calificat activitatea conducerii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și a Consiliului Concurenței drept ineficientă. Deputații au acordat vot de neîncredere conducerii ANRE și au cerut demisia Consiliului de Administrație al acesteia. Hotărârea a fost adoptată cu majoritatea voturilor parlamentarilor, prezenți în sală, în urma audierilor cu privire la creșterea prețurilor la carburanți.

În hotărâre se menționează că în perioada de criză pandemică și criză economică, regulatorul național nu a întreprins nicio măsură în vederea prevenirii scumpirii prețurilor la carburanți, precum și nu a avut un rol proactiv în vederea prevenirii creșterii bruște a prețurilor acestora, există suspiciuni rezonabile privind încurajarea și susținerea indirectă a înțelegerilor de cartel de pe piață. Consiliul Concurenței s-a autosesizat despre situația de pe piața carburanților și a lansat investigarea înțelegerilor de cartel, în termen de maximum 30 de zile va prezenta Comisiei economie, buget și finanțe raportul de investigație și propunerile de redresare a situației, se mai spune în hotărârea Parlamentului.

De menționat că din decembrie și până astăzi, prețurile la carburanți au crescut de câteva ori. Dacă la sfârșitul lui 2020, prețul pentru benzina Premium – 95 era de 16,08 lei, astăzi este de 19,25. Motorina costa 13,46, iar azi costă 16,25. Gazul lichefiat s-a scumpit de la 9,32 lei per litru până la 11,39 lei.

Populare