Pachetul legislativ privind noile prevederi bugetar-fiscale a fost publicat în Monitorul Oficial

17 august 2018 14:380 comentariiVizualizări:

Pachetul legislativ pentru reforma fiscală și decretul privind promulgarea acesteia au fost publicate în Monitorul Oficial, transmite IPN.

Începând cu 1 octombrie, se va aplica o singură cotă de 12% la impozitarea veniturilor persoanele fizice. În prezent, persoanele fizice sunt impozitate cu 7% pentru veniturile de până la 33 de mii de lei și cu 18% pentru veniturile care depășesc această sumă. Taximetriștii care au un salariu lunar de până la 10 mii de lei vor achita un impozit unic pe venit de 500 de lei lunar.

Scutirea personală se majorează până la 24 de mii de lei anual. Pentru persoanele cu dizabilități obținute în acțiuni de luptă pentru integritatea țării și în Afganistan scutirea personală urmează să crească până la 30 de mii de lei. Pentru familiile cu copii se va majora scutirea pentru persoane întreținute de la 2520 de lei până la 3000 de lei, iar în cazul persoanelor întreținute cu dizabilități în urma unei afecțiuni congenitale sau din copilărie, până la 18 mii de lei. Totodată, scutirea majoră în mărime de 18 mii de lei se va aplica și în cazul persoanelor întreținute cu dizabilități severe și accentuate.

Legea prevede reducerea contribuției de asigurări sociale achitate de angajatorul din sectorul privat, instituțiile de învățământ superior și instituțiile medico-sanitare de la 23% la 18%, iar contribuia angajatorilor din agricultură va descrește de la 16% la 12%. Totodată, urmează să fie stabilit un regim fiscal special pentru activitatea în sectorul hotelier și al restaurantelor, prin reducerea cotei TVA de la 20% la 10%.

Pachetul mai prevede o serie de acțiuni care urmăresc să scadă presiunea și să stimuleze mediul de afaceri, printre care: majorarea de la doi la trei ani a termenului-limită de repatriere a valutei pentru rezultatele contractelor externe, controlul la fața locului se va face doar după verificarea actelor, limitarea atribuțiilor Serviciului de Informații și Securitate legate de investigarea infracțiunilor economice și anularea amenzilor și penalităților de întârziere în cazul achitării impozitelor și taxelor până la 10 sau 20 decembrie.

Majoritatea articolelor din pachetul legislativ vor intra în vigoare la data de 1 octombrie anul curent.

Leave a Reply