Operatorii cer revizuirea tarifelor. Cu CÂT ar putea fi MAJORATE

14 martie 2015 12:230 comentariiVizualizări:

Agenţia Naţională pentru Reglementări în Energetică (ANRE) anunţă pentru săptămâna viitoare consultări publice privind solicitările operatorilor de revizuire a tarifelor la energia electrică şi gazele naturale. ANRE consideră „nejustificate” tarifele propuse de operatori, însă nu oferă cifre referitoare la mărimea majorărilor solicitate.

Imagine: www.cronicaromana.ro

Imagine: www.cronicaromana.ro

Cu cât totuşi ar putea fi majorate tarifele ?

Republica Moldova importă energie electrică la preţ de 6,8 cenţi pentru un kilowatt/oră. Până la 1 aprilie urmează să fie încheiat un nou contract, astfel că deocamdată nu este clar care va fi preţul de achiziţie. Pe de altă parte, tarifele în vigoare pentru serviciile de distribuție și furnizare a energiei electrice au fost actualizate ultima dată în anul 2012. La stabilirea tarifului a fost luat în calcul un curs de 11,83 lei pentru un dolar. Astăzi cursul anunţat de Banca Naţională a Moldovei este de 18,5888 lei pentru un dolar. Aşadar, diferenţa este de 57 la sută.

La începutul acestui an, când compania Gas Natural Fenosa vorbea despre o majorare, cu 30 la sută a tarifului la energia electrică, serviciul de presă al companiei a declara că furnizorul de energie electrică activează în pierdere din 2013. Pierderile acumulate până în prezent vor trebui compensate în noul tarif. Surse neoficiale afirmă că distribuitorul de energie electrică ar fi solicitat o majorare cu 35 la sută, fără includerea devierilor financiare formate ca urmare a diferenţei de curs. Iar cu devieri, majorările ar ajunge la 50 la sută.

Tarifele la energia electrică și gaze ar putea crește cu pînă la 45 la sută, iar la energia termică cu pînă la 33 la sută, prognoza acum o lună experţii IDIS „Viitorul”.

Majorarea tarifului la gazele naturale nu va fi la fel de considerabilă. Republica Moldova plăteşte, în primul trimestru 2015, un preț de 311 dolari pentru o mie de metri cubi pentru gazele naturale importate din Rusia, cu circa 20 la sută mai mic decât cel achitat în trimestrul patru al anului trecut. Însă, iarăşi, după aprobarea tarifului în septembrie 2011, leul s-a depreciat cu aproape 60 la sută faţă de cursul luat în calcul la stabilirea tarifului.

Pe de altă parte, Moldovagaz a făcut în această perioadă investiţii, a majorat salariile, s+au făcut şi alte cheltuieli.

Tarifele la gazele naturale pentru consumatorii finali vor fi majorate în cazul în care leul va continua să se deprecieze, a declarat la începutul acestui an Alexandr Gusev, președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz. El a menţionat că negocierile cu ANRE vor fi dificile, fără însă a da cifre privind mărimea eventualelor majorări.

Autoritatea de reglementare menționează că „va examina în detaliu calculele” ce stau la baza noilor tarife, „în scopul neadmiterii abuzurilor, asigurării eficienței maxime la costuri minime și protecției intereselor consumatorilor finali”.

Consumatorii casnici din zona deservită de RED Union Fenosa plătesc în prezent 1,58 lei pentru un kilowatt (fără TVA), iar cei din zonele RED Nord şi RED Nord-Vest respectiv 1,71 şi 1,73 lei pentru un kilowatt. ANRE a aprobat la 29 septembrie 2011 un tarif de 5 971 lei (fără TVA) pentru mia de metri cubi de gaze, la un consum de pînă la 30 metri cubi, iar pentru un consum de peste 30 metri cubi tariful a fost majorat până la 6 221 lei (fără TVA) pentru o mie de metri cubi.

Leave a Reply