Connect with us

Politică

Oficial român: Susținem R. Moldova pe calea sa spre integrarea europeană

România este partenerul de bază al R. Moldova în procesul de integrare europeană, iar Bucureștiul a apărat și promovat de-a lungul anilor cauza Chișinăului atât în cadrul instituțiilor Uniunii Europene, cât și în rândul statelor membre.

Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul întrevederilor cu șeful Camerei Deputaților de la București, Ion-Marcel Ciolacu, și cu președintele interimar al Senatului a României, Alina-Ștefania Gorghiu, în marja celei de-a 22-a ediție a Forumului Parlamentar de Informații și Securitate, transmite abcnews.md cu referire la Deschide.md

Oficialii au discutat despre consolidarea cooperării parlamentare a României și R. Moldova pe mai multe domenii precum combaterea dezinformării și propagandei rusești, agenda reformelor, promovarea valorilor europene, criza economică și cea a gazelor, dar și invazia Rusiei în Ucraina. 

„Am reiterat că experiența legislativă a României ne poate fi de mare ajutor mai ales acum, când R. Moldova a obținut statutul de țară candidată la UE, respectiv trebuie să avanseze în procesul de ajustare a legislației naționale la cea europeană”, a scris șeful legislativului într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, Igor Grosu și-a exprimat recunoștința față de România pentru sprijinul oferit R. Moldova.

„România este partenerul nostru de bază în procesul de integrare europeană, a apărat și promovat de-a lungul anilor cauza R. Moldova atât în cadrul instituțiilor Uniunii Europene, cât și în rândul statelor membre. Transformarea europeană a Moldovei este un proces care necesită efort, iar noi vom reuși alături de cetățeni și prietenii noștri din România, a mai scris Igor Grosu. 

La rândul său, președintele interimar al Senatului României, Alina Gorghiu, și-a exprimat susținerea pentru R. Moldova în drumul ei spre integrarea europeană.

„O bucurie să îl revăd pe preşedintele Parlamentului R. Moldova, domnul Igor Grosu! Mesajul meu în calitate de preşedinte interimar al Senatului României a fost că vom continua să susţinem R. Moldova pe calea sa spre integrare europeană. Ţările noastre trebuie să fie unite în Uniunea Europeană ”, a scris Alina Gorghiu, pe Facebook.

Alina Gorghiu a adăugat că cele două părţi vor consolida cooperarea bilaterală parlamentară în vederea gestionării fluxului de refugiați ucraineni.

„România va fi mereu alături de R. Moldova!”, a concluzionat oficialul român.

Amintim că, Igor Grosu se află astăzi la București, unde participă la cea de-a 22-a ediție a forumului „Parliamentary Intelligence-Security”.

Populare