Noile pieţe impun rigori dure producătorilor moldoveni de fructe

1 iulie 2019 11:560 comentariiVizualizări:

Noile pieţe impun rigori dure producătorilor moldoveni de fructe, în special în ceea ce ţine de nivelul reziduurilor de pesticide. Pentru ca produsele noastre agricole să fie mai competitive fermierii aplică tratamente fitosanitare mai puţin toxice sau bio. Unul dintre ei este şi fermierul Nicolae Pascal din satul Negureni, Teleneşti, relatează Moldova 1.

Fermierul Nicolae Pascal are o livadă de mere, cireşe şi caise, care se întinde pe o suprafaţă de 100 de hectare. El este unul dintre producătorii din ţara noastră care s-a conformat cerinţelor şi reglementărilor europene şi internaţionale şi deja de doi ani foloseşte doar îngrăşăminte şi tratamente organice.

„Noi lucram cu pesticide cu durată de descompunere mai lungă, în ultimul timp noi observam că aceste pesticide le solicită cumpărătorul de a nu le folosi. Companiile europene au început a produce produse de uz fitosanitar de ofensivitate foarte mică, ele sunt într-adevăr scumpe. Ele au termen foarte scurt de dizolvare, ele nu sunt aşa de toxice. Ştim că ele ne măresc sinecostul mărfurilor foarte mult, dar nu avem încotro. Anul acesta la cireş încerc să testez un produs organic, adus din Europa şi introdus în sol”, a declarat producătorul din Negureni, Teleneşti, Nicolae Pascal.

În conformitate cu Programul naţional de monitorizare a reziduurilor de pesticide şi a conţinutului de nitraţi în produsele alimentare de origine vegetală, Ministerul agriculturii le-a cerut fermierilor să respecte cerinţele de aplicare a tratamentelor fitosanitare, inclusiv dozele recomandate, numărul de tratamente, termenul de aşteptare recomandat între ultimul tratament şi recoltare.

„Avem condiţii climaterice destul de delicate anul acesta cu un volum important de precipitaţii din care protecţia fitosanitară va fi mult mai importantă decât în alţi ani, am solicitat şi am informat producătorii ca să respecte cu stricteţe cerinţele ce ţine de recomandările, momentul aplicării produselor de uz fitosanitar, perioada de aşteptare, ca să nu avem ulterior repercusiuni în a obţine nişte limite mărite în concentraţii de produse active în produsul finit”, a menţionat secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Vasile Luca.

Folosirea de către Fermierul Nicolae Pascal a îngrăşămintelor şi tratamentelor organice a dat rezultate. Anul trecut producătorul a exportat în ţările arabe: Dubai, Bangladeş şi Catar 100 de tone de mere. Anul acesta fermierul şi-a planificat să-si sporească exporturile către aceste ţări până la 500 de tone de mere.

Leave a Reply