Connect with us

Politică

Nagacevschi spune cu ce probleme s-a confruntat, când a preluat mandatul de ministru al Justiției de la Olesea Stamate

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, susține că atunci când a preluat mandatul său, deținut anterior de Olesea Stamati, membru al echipei conduse de Maia Sandu, a constatat că multe procese de actualizare a legislației în domeniul justiției pur și simplu stagnau fără o explicație clară a motivului.

”Se promova exclusiv așa-zisa evaluare extraordinară a judecătorilor și procurorilor, dar care a picat testul Comisiei de la Veneția”, a scris Nagacevschi pe pagina sa de socializare ca răspuns la afirmațiile lansate în spațiul public, potrivit cărora, pe parcursul ultimilor șase ani nu s-a făcut nimic pe domeniul justiției.

Nagacevschi a prezentat și un scurt raport al activității echipei Ministerului Justiției pe durata mandatului său, preluat în noiembrie 2019. Astfel, pe lângă zecile de proiecte promovate, în mare parte adoptate de Parlament, a fost setat clar cursul reformei după cum urmează: aprobarea modificării Constituției agreată cu CoE și Comisia de la Veneția (CSM și sistemul judecătoresc); aprobarea Strategiei și Planului de acțiuni pe justiție, consultate cu toți actorii interesați și agreate cu CoE; inițierea procedurilor legislative conform planului aprobat, inclusiv pentru consolidarea instituțiilor existente în vederea evaluării procurorilor și judecătorilor.

”Asta ne-am setat, asta facem. Vreau să mulțumesc partenerilor, în mod special CoE și Comisiei de la Veneția pentru suport sincer și critică constructivă”, a mai scris ministrul Justiției pe pagina sa de socializare.

Populare