Connect with us

Politică

Nagacevschi: Pe când era premier, Maia Sandu a dat asigurări președintelui Ucrainei că va facilita extrădarea lui Ceaus

Încă pe când deținea funcția de premier al Republicii Moldova, Maia Sandu, a dat asigurări președintelui Ucrainei că va facilita extrădarea judecătorului Nicolae Ceaus, răpit sâmbăta trecută în centrul Chișinăului. Ministrul în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevschi, solicită, inclusiv președintelui țării, să întreprindă toate acțiunile pentru elucidarea cazului răpirii judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus.

Făcând referire la practicile CEDO, Nagacevschi cere oferirea unor răspunsuri clare la întrebările apărute în mass-media, urmare a analizei evenimentelor anterioare pretinsei răpiri; investigarea eficientă a cazului; atragerea la răspundere a celor ce se fac vinovați de acest caz.

Nagacevschi amintește că, în vara lui 2019, la o conferință de presă comună a Maiei Sandu, în calitate de premier, și a președintelui Vladimir Zelenski, ultimul a declarat că” a abordat întrebarea cu privire la extrădarea renumitului judecător Nicolai Ceaus, suspectat de luare de mită în valoare de 150 de mii de dolari, iar partenerii noștri ne-au promis că o să faciliteze acest proces”.

La 03 aprilie 2021, avocatul lui Ceauș a anunțat că, din centrul Chișinăului, judecătorul ucrainean, Ceaus Nicolae, a cărui cerere de azil politic se examinează de către instanțele judecătorești ale RM a fost răpit de un grup înarmat de persoane și dus într-o direcție necunoscută.

”04 aprilie 2021 – Președintele RM cere acțiuni MAI (parte a Guvernului) și SIS (sub responsabilitatea politică a Președintelui RM).

04 aprilie 2021 – SIS comunică că neagă implicarea și/sau informarea prealabilă a Serviciului de Informaţii şi Securitate cu privire la posibila răpire a cetățeanului ucrainean.

04 aprilie 2021 – MAI aduce la cunoștință despre unele acțiuni întreprinse alături de colegii din Procuratură”, scrie ministrul pe pagina sa de socializare.

Nagacevschi atrage atenția că Moldova ar putea fi condamnată la CEDO pe marginea acestui caz, ținând cont că o practică similară deja a existat în trecut.

Ministrul în exercițiu al Internelor, Pavel Voicu, a declarat astăzi că o persoană a fost reținută în cazul răpirii judecătorului ucrainean. Potrivit lui Voicu, sunt suficiente probe, indicii, că această crimă a fost comisă de către cetățeni străini, care au traversat frontiera în Ucraina.

În data de 3 aprilie, la prânz, din centrul Capitalei a fost răpit judecătorul ucrainean, Nicolae Ceaus. Acesta se afla în țara noastră din 2016, unde a cerut azil, dar deocamdată nu exista o decizie finală în acest sens.

Populare