Connect with us

Politică

Moldovenii despre „prietenul” Maiei Sandu: În perioada lui Sturza au fost efectuate cele mai mari jafuri prin privatizarea întreprinderilor

Fostul premier Ion Sturza a avut cea mai distructivă și coruptă perioadă de guvernare în istoria Republicii Moldova. La această concluzie a ajuns un moldovean stabilit cu traiul în Viena. Ghenadie Cebanov a făcut o analiză a activității Guvernului Sturza, pe care a publicat-o pe Facebook.

“Pentru prima dată au început să plătească salariul datorat la timp, în cărămizi, cu grăunțe de păpușoi, dar în cele mai dese cazuri salariile, pensiile, îndemnizațiile erau achitate în ”caloși de rezină” și cizme pentru ploaie scoase toate din rezervele de stat de pe timpul sovietic. De ce se proceda astfel? Fiindcă trebuiau cumva vândute, iar cel mai potrivit era să fie distribuite oamenilor și pensionarilor, iar banii cash din salarii și pensii să fie luați de firmele ciudate și dubioase, de pe timpul cela. Astfel au fost operate primele spălări de capital moldovean de zeci de milioane lei pe atunci, moldovenii vârâți în datorii și mai mari și sărăcie totală”, scrie Cebanov.

Internautul a mai amintit că deficitul bugetar în perioada guvernului Sturza a fost cel mai mare în istoria țării. În același timp, informațiile statistice mai denotă faptul că inflația a ajuns la un nivel record de 39% față de 8% cât era în 1998. Astfel, prețurile medii la produsele alimentare au ajuns să fie mai mari în 1999 cu 44%, iar la pâine – cu 55% față de anul precedent, susține Cebanov.

“În perioada guvernului Sturza au fost efectuate cele mai mari jafuri prin privatizarea întreprinderilor de stat care aveau profit mare. Practic toată industria de conserve a fost distrusa absolut, iar din ce mai rămăsese de la fabricile de conserve au fost privatizate de interpuși de ai lui”, mai spune internautul.

Cebanov susține că Sturza a vândut activele Moldova-Gaz la un preț mai jos decât cel real de 3,7 ori, iar Republica Moldova, în perioada guvernului Sturza a avut cel mai jos nivel al capacității de plată.

Populare