Connect with us

Economic

Moldovenii care au muncit în Grecia și Italia ar putea avea pensie

Cetățenii din Republica Moldova care sunt angajați în câmpul muncii sau au desfășurat o activitate de muncă pe teritoriul Republicii Italiene sau a Republicii Elene ar putea beneficia de pensie din aceste state, la atingerea vârstei de pensionare.

Comisia parlamentară pentru politică externă și integrare europeană a aprobat raportul la proiectele de lege privind ratificarea Acordurilor dintre Republica Moldova și cele două țări, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

Este vorba despre Acordul cu Republica Italiană în domeniul securității sociale, semnat la Roma pe 18 iunie, și Acordul în domeniul securității sociale cu Republica Elenă, semnat pe 8 septembrie.

Documentele stabilesc un cadru de garanții de securitate socială pentru lucrătorii migranți din Republica Moldova.

În baza acestor acorduri, persoanele îndreptățite vor beneficia de pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de afecțiuni generale, pensii și indemnizații de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzate de boli profesionale, pensii de urmaș.

Conform prevederilor, fiecare stat contractant va achita partea de pensie calculată proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul propriu. Astfel, persoana va beneficia de prestațiile dobândite în statele în care și-a desfășurat activitatea pe teritoriul statului de domiciliu.

Până în prezent, Republica Moldova a semnat acorduri de securitate socială cu 16 state, dintre care 14 sunt în vigoare.

Populare