Connect with us

Politică

Ministerul Agriculturii dezminte informațiile lansate de Sandu despre exportul de grâu din rezervele de stat

Informațiile sunt eronate și acuzațiile aduse sunt nefondate! Astfel ministrul interimar al Agriculturii, Ion Perju, a comentat declarațiile președintelui Maia Sandu privind exportul de grâu din rezervele de stat.

Potrivit lui Perju, în prezent, Republica Moldova este asigurată alimentar la toate produsele social importante.

“Totodată, conform prevederilor Legii 104/2020 cu privire la rezervele de stat şi de mobilizare, atribuțiile de administrare a rezervelor de stat, țin exclusiv de competența Agenției Rezerve Materiale din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, care este desemnată în calitate de autoritate responsabilă. De asemenea, potrivit art. 11 al aceleiași legi, eliberarea bunurilor din rezervele de stat în vederea împrospătării cu decalaj în timp şi cu titlu de împrumut, cu excepția stocului intangibil (care constituie 30% din cantitate), se realizează pe un termen de până la 12 luni, la decizia Agenției Rezerve Materiale în baza unei garanții bancare sau financiare, cuantumul căreia va asigura cantitatea de bunuri scoasă din stocuri, precum și în baza achitării prealabile a plății pentru împrumut, în condițiile lipsei datoriilor față de rezervele de stat”, explică Perju.

Totodată, ministrul a precizat că, în conformitate cu prevederile art. 12 din Acordul încheiat cu Organizația Mondială a Comerțului, Republica Moldova nu poate institui o restricție la export.

Amintim că și vicepreședintele Parlamentului, deputatul Platformei DA, Alexandr Slusari, a declarat că Sandu dezinformează și nu cunoaște bine cu ce se ocupă instituțiile statului. Slusari spune că informația cu privire la exportul de grâu din rezervele de stat prezentată de șeful statului este una eronată și departe de adevăr.

Populare