Connect with us

Politică

Mesajul lui Ion Dron pentru cei cărora „nu le place Constituția, dar vor în UE cu un sultan și țar acasă”

Juristul Ion Dron îi contrazice pe “experții”, care spune că președintele Maia Sandu nu este obligată să desemneze un candidat la funcția de prim-ministru. Într-o postare pe Facebook, expertul în drept spune că într-o republică, președintele nu este nici țar nici sultan.

„Cei care vă spun că președintele poate desemna un  Prim ministru numai pe cine vrea el și poate scuipa astfel pe decizia unei majorități parlamentare, sau nu citește sau  este plătit să ne  prostească, ori și una și alta”, a scris Dron.

Juristul aduce citate din Hotărârea Curții Constituționale nr.23 din 06.08.2020:

a) În sensul art.98 alin.(1) din Constituție ”Președintele Republicii este obligat să desemneze candidatul înaintat de această majoritate pentru funcția de Prim-ministru”.

b)  în cazul în care Președintele Republicii ”refuză să desemneze candidatul pentru funcția de Prim-ministru înaintat de majoritatea parlamentară formalizată, această situație trebuie soluționată prin prisma articolului 89 din Constituție, care prevede suspendarea din funcție și demiterea Președintelui Republicii.”

Într-un final, Ion Dron s-a adresat către specialiștii, care încearcă să distorsioneze Legea Supremă a Republicii Moldova.

“Celor care nu le place Constituția  dar  vor în UE cu un sultan și țar acasă, este recomandat să găsească, pentru o mică  lecție de democrație, discursul socialistului François Mitterrand cu 30 de ani în urmă în Parlamentul Franței”, a conchis Dron.

Populare