Connect with us

Toate

Ion Perju: Săptămâna viitoare, agricultorii care au avut de suferit în urma secetei vor primi despăgubiri de la stat

”Pentru asigurarea securității alimentare a țării noi avem nevoie de 350 de mii- 400 de mii de tone de grâu”, a declarat ministrul.

În săptămânile ce urmează, agricultorii din toată țara care au avut de suferit în urma secetei din acest an vor primi despăgubiri de la stat. Anunțul a fost făcut de ministrul Agriculturii, Ion Perju, în cadrul unei întrevederi cu producătorii agricoli din UTA Găgăuz-Yeri.

În cadrul discuțiilor cu ministrul, fermierii au calificat situația ca fiind extrem de critică și au solicitat sprijinul statului pentru depășirea dificultăților. În Găgăuzia în acest an a fost strânsă doar 30% din roada planificată la culturile din grupa I, în special la grâu. În unele gospodării, roada a fost compromisă sută la sută.

Ministrul i-a informat pe agricultori despre decizia Guvernului de a aloca 300 de milioane de lei pentru a acoperi prejudiciile cauzate de calamitățile naturale. Ministrul a mai declarat că securitatea alimentară a țării va fi asigurată. În acest an, în Moldova, au fost semănate 400 de mii de hectare de cereale din grupa I de pe care se preconizează o roadă de 600 de mii de tone.

”Pentru asigurarea securității alimentare a țării noi avem nevoie de 350 de mii- 400 de mii de tone de grâu”, a declarat ministrul.

Guvernul urmează să aprobe astăzi Regulamentul care stabilește modul de acordare a mijloacelor financiare destinate compensării parțiale a cheltuielilor suportate la semănatul și întreținerea culturilor cerealiere din prima grupă afectate de secetă și întreținerea culturilor horticole afectate de grindină.

Populare